Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Veilig en duurzaam asfalt

Oosterhof Holman en PolyCiviel hebben in de zomer van 2015 in samenwerking met provincie Groningen proeven uitgevoerd met reflecterend materiaal in stil asfalt. Door reflecterend asfalt toe te passen kan tot 30 procent worden bespaard op de openbare verlichting. Bovendien is het een verkeersveilig alternatief. De resultaten zijn boven verwachting, wat heeft geresulteerd in toepassing op wegen in de gemeente Groningen en Assen. Daarnaast is begin 2021 een wegdek van CO2-etend asfalt aangelegd in de Klimaatproeftuin bij BuildinG Groningen. Het wegdek kan tonnen asfalt absorberen is de verwachting. Hoeveel precies wordt de komende tijd onderzocht.

Gouden combi

Als stil asfalt wordt gecombineerd met reflecterend materiaal, bespaart dat niet alleen energie. Het zorgt ook voor minder spoorvorming door de lagere asfalttemperatuur in de zomer. Hierdoor is minder onderhoud aan de weg nodig. Verder verbetert de verkeersveiligheid, omdat er door een goede wegdekreflectie een beter contrast ontstaat tussen weg en berm. Andere verkeersdeelnemers en obstakels op de weg worden beter zichtbaar en zo kunnen weggebruikers beter anticiperen op verkeerssituaties.

Nieuwe richtlijnen wegdekreflectie

Niet voor niets wordt in januari 2017 de Kennismodule Wegdekreflectie van CROW in gebruik genomen. Ook wordt in de nieuwe richtlijn openbare verlichting (NPR13201:2016) een bijlage gewijd aan wegdekreflectie, inspelend op de verticale verlichtingssterkte in relatie tot sociale veiligheid en obstakel herkenning. Oosterhof Holman en PolyCiviel spelen hier met hun productontwikkeling tijdig op in.

Over de onderzoeken

Bij het vooronderzoek is gekeken naar de lichtreflectie en de eigenschappen van het mengsel in relatie tot RAW 2015. Na de aanleg van de eerste proefvakken in Sebaldeburen, zijn diverse onderzoeken uitgevoerd: geluidsmetingen SPB en SPX, lichtreflectiemetingen en stroefheidsmetingen. De lichtreflectie laat nu al een verdubbeling zien ten opzichte van zwart asfalt. De geluidsmetingen geven een geluidsreductie van -5,7 dB* en -6 dB* (C_initieel). In het voorjaar van 2017 zijn van de diverse wegen die met dit mengsel zijn aangelegd in Groningen en Assen een C_wegdek worden bepaald. De stroefheidsmetingen geven een stroefheid van 0,87 μ-SKM*. We verwachten een civieltechnische levensduur van 12 tot 15 jaar.

(*De gegeven waarden zijn van de met Granusil ingestrooide versie, die bij alle metingen het beste scoort.)

CO2-etend asfalt

Naast stil en reflecterend asfalt wordt intussen hard gewerkt aan de nieuwste asfaltinnovatie van Oosterhof Holman en PolyCiviel. Eind 2020 is namelijk 60 meter CO2-etend asfalt aangelegd in de Proeftuin bij BuildinG Groningen op de Zernike Campus Groningen. In samenwerking met Ohpen Ingenieurs & Innovators, de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen wordt dit asfalt getest.

In het asfalt zit het basische mineraal olivijn verwerkt. Een mineraal waar ongeveer twee derde van de aardkorst uit bestaat en wat vanuit Europa in te voeren is in Nederland. Bij verwering van dit materiaal vindt een reactie plaats waarbij CO2 gebonden wordt. Het magnesiumbicarbonaat wat overblijft is een waardevolle meststof.

Eerder zijn al slijtlagen met olivijn aangebracht op wegen in Tolbert en Veendam, maar in de Klimaatproeftuin ligt nu echt een geheel nieuw wegdek met een CO2-etende asfaltconstructie. De fundering bestaat bovendien uit gerecycled lichtgewicht (schuim)glas. dit voorkomt verzakkingen en is dus levensduurverlengend.

Als er auto’s over het wegdek rijden slijten de banden als het ware over het wegdek waardoor de reactie van olivijn met CO2 sneller plaatsvindt. Hoeveel sneller die reactie plaatsvindt, en hoe groot het CO2-absorberende vermogen van deze asfaltinnovatie exact is zal blijken uit de onderzoeken en testen die de komende tijd uitgevoerd worden op dit stuk wegdek.

Verwante expertises
Deel op Facebook Deel op LinkedIN