Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Uniek project brengt Oosterhof Holman naar de Waddenzee

Laat het aan Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw (OHBW) over om bijzondere projecten tot uitvoering te brengen. Vanaf juni 2016 is er op de Engelsmanplaat, ook wel bekend als De Kalkman, tussen Ameland en Schiermonnikoog gewerkt aan een nieuwe wadpost, een vogelwachtershut op palen. Na 35 jaar dienst gedaan te hebben, was de oude hut dringend aan vervanging toe.

Vogels gebruiken de rif boven de zandplaat als broed- en rustplaats. De Engelsmanplaat vervult hierin een belangrijke rol voor verschillende vogelsoorten. Tijdens de trektochten van het hoge noorden naar het zuiden en andersom, is het belangrijk dat de trekvogels voldoende rust krijgen. De Waddenzee dient hierbij als tussenstop voor de vogels om bij te tanken en/of te broeden. Namens Staatsbosbeheer nemen twee vogelwachters hun intrek in de wadpost tijdens het broedseizoen om de vogels te tellen, bezoekers te informeren en erop toe te zien dat de vogels rust krijgen.

Naast het feit dat de tand des tijds zijn tol eiste op de oude wadpost, lagen er nog enkele motivaties ten grondslag aan het bouwen van een nieuwe vogelwachtershut. Zo wilde de opdrachtgever Staatsbosbeheer een stap vooruit maken in de toegankelijkheid voor toeristen van deze locatie in Werelderfgoed Waddenzee. Om deze reden werd voor het nieuwe onderkomen een andere plek gekozen, 800 meter verder in de oostelijke richting. Zodoende ligt de wadpost nu dichter bij de vaargeul, wat ook ten goede komt aan de rust en ruimte voor de vogels.

Bijzonder decor

De Waddenzee biedt een ongewoon decor voor bouwwerkzaamheden, die in deze omgeving minder frequent worden uitgevoerd. Het realiseren van een bouwwerk in deze omgeving vergt dan ook een iets andere voorbereiding en werkwijze dan bij de meeste werken van OHBW. In nog sterkere mate zijn de werkzaamheden afhankelijk van de natuur.

“Niet alle materieel kan ingezet worden bij zulke projecten, want als de pontons te diep komen te liggen, kunnen we het niet op de locatie krijgen’, aldus uitvoerder Wouter de Groot. “Om de veiligheid te waarborgen mocht er ook pas 3 uur na hoogwater gestart worden met werken, om tot uiterlijk 3 uur vóór hoogwater door te werken.” Het was een bijzondere ervaring om dit project uit te voeren volgens Wouter de Groot: “Het is bijzonder om midden op de Waddenzee tussen Ameland en Schiermonnikoog in een prachtig natuurgebied, dat twee maal daags droogvalt, een ‘woning’ op palen te bouwen die 7 meter boven de zandplaat staat met een nokhoogte van zelfs 13 meter.”

Uiteindelijk werd het project naar volle tevredenheid afgerond en hebben de eerste vogelwachters alweer hun intrek genomen in de nieuwe wadpost. De nieuwe vogelwachterspost is ruimer en biedt een beter overzicht over de Engelsmanplaat. Ook de bevoorrading is eenvoudiger geworden, men hoeft nu niet meer bijna een kilometer te lopen om op de plaats van bestemming te komen. Elize Energie voorziet de wadpost van 6 zonnepanelen. Hierdoor kunnen de gebruikers, in ieder geval tijdens de zomermaanden, gebruikmaken van elektriciteit.

Het project wordt gefinancierd door het Waddenfonds, de Provincie Fryslân en Staatsbosbeheer. Meer informatie over het project is te vinden op www.beleefdewaddennatuur.nl. De wadpost is ontworpen door Niko Hoebe (www.notonly.nl).

Prachtige beelden van de bouw van de nieuwe wadpost
Verwante expertises
Deel op Facebook Deel op LinkedIN