Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Tesselsebrug Alkmaar: Zwaardere scheepvaart vraagt om zwaarder remmingwerk

De bestaande houten remmingwerken en wachtplaatsen aan de zuidzijde van de Tesselsebrug in Alkmaar worden vervangen door stalen varianten; een trend die we steeds vaker zien. OHBW voert dit werk in opdracht van Stadswerk 072 uit. Uitvoerder Alle Wielstra vertelt: “Niet alleen is staal duurzamer dan hout. De schepen die de bruggen passeren zijn in de loop der tijd dusdanig groter en zwaarder geworden dat het werk reken technisch ook niet meer in hout uitgevoerd kan worden; de inrichting rond de bruggen vraagt ook om een zwaardere uitvoering.”

Eind september is in de werkplaats in Harlingen gestart met het prefab maken van het constructiewerk. Al het laswerk wordt tegenwoordig onder certificaat uitgevoerd en gekeurd door eigen werknemers. Daarna is het staal naar de verzinkerij en coater vervoerd. Wielstra: “Begin november zijn we met de Klasiena op locatie begonnen met het opzoeken en lokaliseren van kabels en leidingen binnen het werkvak. Hetzelfde geldt voor de schoorpalen van de pijler van de Tesselsebrug, omdat de nieuwe buispalen hier vlak naast geplaatst moesten worden.” Vervolgens zijn de bestaande dukdalven (wachtplaatsen) gedemonteerd, verwijderd en de nieuwe buispalen aangebracht. Om de buispalen is een kunststof buis aangebracht als wrijfvoorziening, ter bescherming van de buispaal en het schip.

Palen verwijderd met ‘casing’

Vanaf 7 november 2016 is gestart met het demonteren van de bestaande remmingswerken. De houten palen naast de schoorpalen van de brug zijn middels een zogenaamde ‘casing’ verwijderd; de wens van de opdrachtgever. Dit om te voorkomen dat naast de schoorpalen een gat zou ontstaan en ze in beweging konden komen. Wielstra licht toe: “Een ‘casing’ is het aanbrengen van een stalen buispaal om de bestaande houten paal. Vervolgens wordt de houten paal uit de stalen buispaal verwijderd. Doordat de stalen buispaal er nog staat kan het ontstane gat van de verwijderde houten paal middels een trechter worden gevuld met zand. Hierna zijn we begonnen met het aanbrengen van de stalen buispalen. Het bestaande remmingswerk hebben we eerst zoveel mogelijk laten staan, zodat de brug beschermd bleef. Vervolgens zijn na het aanbrengen van de buispalen de bestaande remmingen verder gedemonteerd en de palen verwijderd.”

Reina en Klasiena in actie

Toen medio november ons werkschip Reina arriveerde in Alkmaar, is gestart met het aanbrengen van de stalen deksels met bolders op de wachtplaats buispalen. Klasiena is op haar beurt begonnen met het monteren van de stalen gordingen aan de stalen buispalen. In de stalen gordingen worden nog kunststof gordingen gemonteerd, ter bescherming van het staalwerk van de remmingen en schepen. Als het las en montagewerk klaar is, wordt al het staalwerk nog nagekeken om eventuele beschadigingen aan de coating te herstellen. Voor de kerst moet het werk opgeleverd zijn.

Verwante expertises
Deel op Facebook Deel op LinkedIN