Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Restauratie monumentale sluizencomplex Aduarderzijlen

Twee losstaande projecten die letterlijk op een steenworp afstand van elkaar gerealiseerd worden: we mochten ze beiden uitvoeren. Het startpunt van de werkzaamheden was het vervangen van de bruggen. Terwijl de restauratie van de bruggen in de afrondende fase zat, startten we met het restaureren van de monumentale sluizen. Voor beide projecten geldt dat het uitdagende klussen waren met een prachtig eindresultaat. Eind 2023 was het vernieuwde sluizencomplex een feit.

Restauratie bruggen

Langs de sluizen zorgen twee bruggen voor een verbinding tussen de Antumerweg en de Zijlsterweg. Beide bruggen waren afgekeurd, waardoor er geen zwaar vrachtverkeer overheen mocht. Reden voor de eigenaar, Waterschap Noorderzijlvest, om de bruggen aan te pakken. Om het verkeer niet te stremmen, begonnen we met het aanleggen van twee tijdelijke noodbruggen. Ondertussen werden de oude bruggen verwijderd.

Beide brugdekken hebben we nieuw gefabriceerd, terwijl we de leuningen hebben gerestaureerd. De stalen leuning van de oostelijke brug is op transport gegaan naar onze staalwerkplaats in Harlingen. De westelijke brug, voorzien van een betonnen leuning, werd op locatie gerestaureerd. Deze leuning, die behoort tot het culturele erfgoed van Nederland, zo zorgvuldig mogelijk te verplaatsen, werd deze met staalwerk ingeklemd, om in 1x helemaal verwijderd te worden. Ook zijn we op locatie zijn we aan de slag gegaan met nieuwe funderingen en damwanden.

Om de toegang van de Veerpont (fietspont) niet te verstoren, hebben we een tijdelijke aanlegsteiger gemaakt met stroomaansluiting. We hebben hier een noodbrug voor gebruikt, zodat de fietsers met hun fiets in de hand eenvoudig de veerpont konden bereiken

-

Restauratie monumentale sluis

Terwijl de restauratie van de bruggen in de afrondende fase zat, werd in februari 2023 begonnen met het restaureren van de sluizen. Het sluizencomplex, bestaande uit twee sluizen, is een rijksmonument dat dateert van 1876. De sluizen verbinden het Aduarderdiep met het Reitdiep. Beide sluizen verkeerden in slechte staat, vooral het voeg- en metselwerk was hard aan een opknapbeurt toe.

Om ook onder de waterlijn te kunnen werken, maakten we een bouwkuip met damwanden. Zo konden we op alle plaatsen het metselwerk en het natuursteen herstellen. Voorts hebben we beschoeiing vernieuwd, en diverse stalen delen (haalkommen, muurankers en ogen) vernieuwd. Het renoveren van de sluis was een mooi samenspel van verschillende specialismen. Dit project is gerealiseerd in samenwerking met OH Nooren, Meesters In en Siegersma.

Meer weten over onze diensten?
Taeke Visser Hoofd Bedrijfsbureau
Verwante expertises
Deel op Facebook Deel op LinkedIN

Beoordeel dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *