Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?
Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Oosterhof Holman Beton- en waterbouw knapt in opdracht van provincie Fryslân zeven bruggen over de Stroobosser Trekfeart op. Het werk is op 13 maart 2017 begonnen en duurt tot september 2018. Het gaat om bruggen van de provincie die alle zeven, vermoedelijk door Rijkswaterstaat, zijn gebouwd tussen 1890 en 1910, zo meldt de Leeuwarder Courant. Een prachtige klus die we graag in beeld brengen.
De klus kost 2,5 miljoen euro en wordt betaald uit de reserve van 100 miljoen euro die de provincie heeft gevormd voor het groot onderhoud aan al haar kunstwerken. Die moeten daardoor weer tachtig jaar meegaan.
Het gaat, van Dokkum tot aan Gerkesklooster, om de Dinzerbrug, de Driezumerbrug, de Kalkhuisbrug, de brug Huisternoord, de Tolhuisbrug, de brug bij Augsbuurt – een rijksmonument – en de Dijkhuistertille. Ze worden ingrijpend aangepakt, maar blijven er ongeveer hetzelfde uitzien, om de landschappelijke waarde van de oude Trekfeart zo veel mogelijk te behouden. Omdat ze al meer dan honderd jaar oud zijn kunnen ze het huidige zware verkeer amper dragen. Veelal is de oude houten fundering van de muren niet sterk genoeg meer. Ook de brugdekken zelf zijn aan vervanging toe.
De brug van Huisternoord is de eerste die wordt aangepakt, daarna volgen de andere, die in paren worden vernieuwd. Voor assistent uitvoerder Jaap de Bruin is dit de eerste Beton- en waterbouw klus; voorheen werkte hij vooral voor Infra. Vol enthousiasme begint hij te vertellen, waarbij hij opmerkt dat hij vaak ’s avonds nog even naar de uitvoeringslocatie rijdt om te checken of alles er nog netjes bij staat en of de afzettingen nog goed staan. Over commitment gesproken. Op het moment van schrijven wordt er een bouwput gegraven achter de landhoofden van de Huisternoord brug. Jaap: “Nadat de bouwput is gegraven gaan we de landhoofden reinigen aan de achterzijde en voorzien van een rubberen coating. Achter het landhoofd komt een kwelscherm om het kwelwater tegen te houden. In het landhoofd komen boorgaten met een ijzeren draadeind. Deze worden gevuld met een speciale mortel. Uiteindelijk komt er voor de nieuwe brug een stabiliteitsconstructie middels buispalen achter het landhoofd. De brug en het hekwerk worden in de werkplaats van Harlingen gemaakt.”
Met gemiddeld 100 dagen per brug moet het totaalproject uiterlijk eind september 2018 worden opgeleverd. Ook wordt er nog een nieuwe betonweg aangelegd en nieuwe damwanden rondom de bruggen gerealiseerd.