Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

In het Hemmemapark in het Friese Berlikum gaat in juni 2017 het theaterspektakel BAUCK! in première, een heroïsch verhaal over Bauck van Popma (Hemmema), ook wel de ‘Friese Jeanne d’Arc’ genoemd. Oosterhof Holman Beton- en waterbouw bouwde hiervoor het bijzondere decor. Uitvoerder Wouter de Groot: “Het komt erop neer dat we een kasteel op het water hebben gebouwd, inclusief een toren van 6 meter hoog en een ophaalbrug. Belangrijk hierbij is dat de constructie technisch goed in elkaar zit; het moet goed bestand zijn tegen het theatergeweld en praktisch bruikbaar zijn.”

Even Googlen

Simpelweg door de zoekterm ‘bouwen op water’ te Googlen, kwam creatief regisseur Sybe Joostema bij Oosterhof Holman terecht. “Ik kwam foto’s tegen van de wadpost die jullie hebben gerealiseerd op de Engelsmanplaat; een vogelwachtershut op palen tussen Ameland en Schiermonnikoog. Ik dacht: een dergelijke constructie werkt vast ook goed voor het decor van BAUCK!” Na een kort telefoontje kwam de regisseur al snel in contact met Wouter de Groot, destijds uitvoerder bij het realiseren van de wadpost. “Hij was meteen enthousiast en vroeg of hij direct langs kon komen”, zegt Joostema. Zo gezegd zo gedaan. De mannen hadden direct een klik en binnen een half uur stond de eerste schets op papier. “Daarna heeft Wouter de ideeën uitgewerkt naar een praktisch toepasbaar plan”, vertelt Joostema. “We hadden meteen een goede match.” Uiteindelijk resulteerde dit in een veilig en solide bouwwerk op het water, dat tegelijkertijd tot de verbeelding spreekt. In het eerste deel doet het decor dienst als scheepswerf met een echt brandende vuurtoren, in het tweede deel wordt het omgetoverd tot een kasteel met wapperende vlaggen.

Over BAUCK!

BAUCK! is een coproductie van Sybe Joostema en Durk Dijkstra en speelt zich af in de laat-Middeleeuwen. Terwijl Friesland gebukt ging onder onderlinge twisten en verdeeldheid, stond de moedige jonge vrouw Bauck van Popma (Hemmema) op. Eerst als jonge vrouw op het nog steeds zelfstandige Terschelling, later tijdens de verdediging van het slot Hemmema, bij afwezigheid van haar man Doecke. Koelbloedig nam ze het voortouw, wat op zijn zachtst gezegd ongebruikelijk was voor de laat-Middeleeuwen. En zo ontstond de legende van Berlikum. BAUCK! staat bovendien voor de strijd om zelfstandigheid en eenheid van Fryslân. Het is het derde grote theaterproject van de Stichting Grut Hermana, die eerder de locatietheaterstukken Nylsk (een compleet met kuubkisten nagebouwd kasteel in Minnertsga) en de Muze (in busremise op Moaie Peal) tot uitvoering brachten.

Bijzondere locatie

De locatie van het theaterstuk is bijzonder: het is de plek waar een groot deel van de geschiedenis zich heeft afgespeeld. Vlakbij het gebouwde decor stond vroeger ook de Hemmema state, eveneens omgeven door water. De plek, ten noorden van Berlikum, doet sinds 2004 dienst als recreatief Hemmemapark en wordt geheel onderhouden door de dorpsgemeenschap.

Verwante expertises
Deel op Facebook Deel op LinkedIN