Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?
Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Een hoogtepunt donderdagnacht bij de bouw van de nieuwe brug bij Dronryp: het beweegbare deel van de brug – het val – is geplaatst. Het deel, met een gewicht van 385 ton en een lengte van 26 meter, is ingevaren vanuit Sumar. Het werk verliep voorspoedig, aldus opdrachtgever provincie Fryslân. Het plaatsen van het beweegbare deel van de brug was een ware precisieklus. Centimeter na centimeter, stapje voor stapje is het valdeel op z’n plek gezet.
Ook zijn de eerste twee pijlers aan de westzijde geplaatst met een grote kraan. Deze pijlers wegen 30 ton en moesten eveneens met uiterste precisie op zijn plek afgesteld worden. Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn de twee pijlers aan de oostkant geplaatst. Vandaag worden de laatste twee zuidelijke pijlers geplaatst. Eind mei gaan de lange en korte aanbrug, die voor de verbinding zorgen met het vaste land, op transport via het water van Zeeland naar Fryslân. In de nachten van 6 en 7 juni worden ze gemonteerd. Daarna wordt de brug aangesloten op de weg en klaar gemaakt voor de bediening op afstand, vanaf het Swettehus in Leeuwarden.
Provincie Fryslân en Koninklijke Oosterhof Holman werken intensief samen aan de optimalisatie van het ontwerp en innovaties voor de brug. Het team heeft zich verdiept in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van energie en materialisatie. Want naast een energie-neutrale brug, is het ook een streven om de brug zo onderhoudsvrij mogelijk te maken. Geen onderhoud betekent minder werkzaamheden aan de brug, dus minder hinder voor het dorp. Vanuit het basisontwerp is gekeken met welke aanpassingen de brug zo weinig mogelijk energie verbruikt. Het ophalen van de brug neemt maar een klein percentage van het verbruik. De meeste energie gaat naar het drooghouden van de kast en verwarming van de olie. Door slimme oplossingen in het ontwerp, isolatie en innovatie is het verbruik van de brug terug te brengen naar 15.000 kW per jaar. Dit wordt gecompenseerd door circa 60 zonnepanelen. De zonnepanelen komen niet óp de brug, zodat er geen hinder ontstaat als er iets aan moet gebeuren. De exacte locatie wordt nog bekeken. De brug wordt volledig uitgevoerd in staal en modulair opgebouwd. Het streven is om de brug aan het einde van de levensduur zo milieuvriendelijk mogelijk te kunnen verwerken en recyclen.
De nieuwe brug gaat decennia mee, maar bepaalde onderdelen moeten tussentijds vervangen worden. Zo moeten de platen onder de brug normaliter eens in de 25 jaar vervangen worden, waarvoor de hele oplegging eruit moet. Hiervoor is een andere constructie gekozen die net zo lang meegaat als de brug zelf. Ook voor de voegovergangen, waarmee het brugdek aansluit op de weg, is gekozen voor een variant die én geluidsarm is én 100 jaar meegaat.
Door een eveneens innovatief bouwproces, waarbij de brug wordt uitgevoerd in staal, is de bouwtijd teruggebracht naar zeven maanden. Veel elementen worden in de fabriek gemaakt, waardoor we minder afhankelijk zijn van weersomstandigheden. De losse onderdelen van de brug worden naar de locatie gevaren en daar in elkaar gezet. Iedere maand ontvangen inwoners die dichtbij de brug wonen een hinderkaart. Hierop staat uitgelegd welke werkzaamheden de komende maand worden uitgevoerd en eventuele hinder die men kan verwachten.