Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Middenspanningsroute Hollandscheveld

Langs de A37, in Hollandscheveld, ontwikkelt Powerfield een nieuw zonnepark. Dit zonnepark zal een opgesteld vermogen genereren van 50MWp, genoeg om 15.000 gemiddelde huishoudens te voorzien van duurzaam opgewekte stroom. Om de opgewekte stroom vanuit het zonnepark naar het verdeelstation in Coevorden te krijgen, heeft Oosterhof Holman de opdracht gekregen om de middenspanningskabels aan te leggen.

14,3 kilometer tracé

Het tracé, dat maar liefst 14,3 kilometer lang is, loopt vanaf het zonnepark langs Nieuwelande, Dalerpeel en Steenwijksmoer. De hele route doorkruist 7 perceelhouders en bestaat uit 10 kabeltrekken en 15 gestuurde boringen. Begin april 2023 werden de werkzaamheden opgestart, zodat alle kabels voor bouwvak 2023 in de grond lagen.

Werkwijze

Om zo efficiënt mogelijk te werken, werd het traject opgesplitst in 10 segmenten van circa 1,5 kilometer. Binnen de segmenten begonnen we met het gereedmaken van de grond: het graven van een sleuf en, indien nodig, het maaien van gewassen. Op landbouwgrond moest de kabel op 1.90 meter diepte gelegd worden, zodat de boer deze niet raakt tijdens het bewerken van het land. In de berm volstond een diepte van 95 centimeter. Nadat de graafwerkzaamheden waren uitgevoerd, plaatsten we rolpotten in de grond, waarna we de kabel uitrolden of trokken met behulp van een treklier. Vervolgens brachten we een 20 centimeter dikke laag zand aan, die we afdekten met een waarschuwingsband. Vervolgens vulden we de sleuf volledig aan en was de oorspronkelijke situatie weer hersteld.

Uitdagend project

Tijdens het project in Hollandscheveld hebben we aangetoond om te kunnen gaan met uitdagende situaties. Op diverse plekken kregen we te maken met een hoog grondwaterpeil. Hier werden de segmenten daarom opgesplitst in kleinere werkvakken om makkelijker het grondwater weg te pompen en de kabels er droog in te leggen. Hierbij gebruikten we de techniek van het ‘ritsen’. Hierbij trekken we eerst de kabel over het land. Waarna in korte stukken grond wordt ontgraven, de kabel in de sleuf gelegd en daarna weer wordt aangevuld.

Daarnaast werkten we in een zeer droge periode, waardoor er veel zand vanaf de bouwplaats naar de omgeving stuift, en werkten we gelijktijdig met de maaiwerkzaamheden van de boeren. Een duidelijke afstemming met de omgeving en het flexibel zoeken naar oplossingen bleken essentieel voor het succesvol afronden van dit project.

Deel op Facebook Deel op LinkedIN

Beoordeel dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *