Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Lokale waterzuivering maakt toepassing circulair water in Oosterwold (Almere) mogelijk.

De lokale waterzuivering in Oosterwold biedt de mogelijkheid om op kleine schaal innovatieve circulaire watertechnieken te testen. De technieken die gebruikt worden zijn opschaalbaar naar een conventionele AWZI. Deze technieken zijn gericht op het zoveel mogelijk verwijderen van microverontreinigingen zoals medicijnresten en we verwijderen/doden/inactiveren micro-organismen (bacteriën) met onze nazuivering. Bij het terugwinnen van grondstoffen gaat het om cellulose uit wc-papier als grondstof en mogelijk in de toekomst fosfaat en stikstof als meststoffen. Het water wordt vergaand gezuiverd conform KRW (kader richtlijn water), die verder gaat dan de huidige normeringen en ervoor zorgt dat het schoon genoeg is om te hergebruiken.

In opdracht van de Gemeente Almere is er een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie gerealiseerd in Oosterwold, een wijk die door middel van co-creatie is opgezet. De zuivering werkt volledig automatisch en maakt gebruik van sensortechnologie van Akanova om de zuivering bij te sturen. De nieuwe locatie is modulair opgezet en bevat twee aparte biologische zuiveringsreactoren (SBR’s). In de praktijk zullen beide reactoren nodig zijn, maar mocht het aanbod aan afvalwater beperkt zijn, dan kan ervoor gekozen worden om slechts één te gebruiken. Daarnaast is er een grote buffer opgenomen waarmee fluctuaties in het aanbod van afvalwater kunnen worden opgevangen.

Oosterhof Holman, CirTec, AkaNova en van Remmen UV Techniek passen meerdere innovaties toe bij deze rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dit is onder anderen het terugwinnen van cellulose. Dit is een stof dat hergebruikt kan worden voor onder andere papier, maar ook als bindmiddel voor asfalt. Door middel van UV-Technologie in combinatie met waterstofperoxide kunnen we medicijnresten uit het water verwijderen, zonder reststroom. Daarnaast wordt het water gedesinfecteerd en doodt het bacteriën en virussen af. Hierdoor is de kwaliteit van het water dermate goed dat het geschikt is voor hergebruik. Het gezuiverde water wordt deels in de zuivering zelf hergebruikt voor het spoelen van de CellWash (trommel) en IntenSieve  (fijnzeef). Verder biedt de installatie de mogelijkheid voor bedrijven om tests te laten doen wat nog meer uit het water kan worden gehaald. Daarnaast is de installatie voorzien van zonnepanelen.

Bekijk de video:

Verwante expertises
Deel op Facebook Deel op LinkedIN

Beoordeel dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *