Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Herinrichting Westersingel Dokkum

Al jaren is Dokkum bekend terrein voor Oosterhof Holman. De Elfstedenstad is omringd door water, bolwerken en vele bruggen. Op verschillende plekken (zoals de Wortelhaven, de Harddraversdijk en Hegedyksterbrege), hebben we al onze handtekening achter mogen laten. In 2023 mochten we in opdracht van de Gemeente Noardeast Fryslân opnieuw in Dokkum aan de slag. Ditmaal voor het vernieuwen van de Westersingel: een werk dat ons op het lijf geschreven is.

Onze opdrachtgever Gemeente Noardeast Fryslân beoordeelde ons na oplevering, op basis van de Better Performance systematiek, met een 10.

Samen ontwerpen met de gemeente en bewoners.

In de jaren ’70 is een houten damwand voor de oude beschoeiing geplaatst aan de Westersingel, waardoor de gracht smaller werd. De Gemeente Noardeast-Fryslân en bewoners wilden terug naar de historische contouren van de gracht.

De doelstelling van de gemeente luidt: de gehele binnenstad van een 8 naar een 10 brengen. De reconstructie van de Westersingel was de eerste stap binnen deze visie om de binnenstad naar een 10 te brengen. Met deze reconstructie zou de straat opnieuw ingericht worden, inclusief een stalen damwand met een houten voorhangschort.

-

Na de gunning, zijn we samen met de opdrachtgever in bouwteam van start gegaan tijdens een PSU (Project Start Up). We hebben hier de randvoorwaarden, eisen en wensen in kaart gebracht. Vervolgens hebben we samen met de buurt het Schetsontwerp naar een Voorlopig Ontwerp gebracht. Tijdens een bewonersavond hebben we de tijd genomen om wensen en belangen van buurtbewoners inzichtelijk te maken. Hiermee gaven we ze de gelegenheid om mee te denken over de straatverlichting, de verharding en de algehele inrichting. Het resultaat was een maakbaar en gedragen Definitief Ontwerp, waar zowel de opdrachtgever als de buurt volledig achter stond.

Werkzaamheden

Het was werken op een postzegel, met alle verschillende werkzaamheden die uitgevoerd werden in een smalle straat met een smalle gracht. We zijn gestart met een sanering van vervuilde grond ter plaatse van de nieuwe stalen damwand. Vervolgens zijn de 9 meter lange stalen damwandplanken gedrukt met Silent Piler van Sterk BV. Met deze machine kunnen damwanden trillingsarm worden geplaatst. Noodzakelijk bij dit project, omdat er zo dicht bij de huizen werd gewerkt.

De oude houten damwand is verwijderd en de nieuwe stalen damwand is afgekleed met houten voorhangschorten om het beschermde stadsgezicht van de kade in stand te houden. Het houtwerk is afgedekt met een natuurstenen band en de nieuwe gebakken klinkers zijn vervolgens aangebracht. De gracht is nu weer net zo breed als in de jaren ’70.

We hebben plantvakken en sierplantsoen aangebracht, evenals fauna uittrede plaatsen. De oude straatlantaarns zijn vervangen voor historische armaturen die goed aansluiten bij het straatbeeld en de historische kenmerken. Over de gracht hebben we 5 nieuwe loopbruggen geplaatst en de brug voor de bewoners van de Legeweg hebben we gerestaureerd. In het najaar zijn nieuwe bomen geplant, waarmee de werkzaamheden werden afgerond.

Krachten bundelen met eigen Business Units

Het project was een prachtig voorbeeld van de wijze waarop we het werk integraal, met eigen mensen en materieel kunnen oppakken. In de basis werd het werk uitgevoerd door Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw, dat zich ontfermde over het vernieuwen van de damwand, het houten voorhangschort en de loopbruggen over de gracht, evenals de algehele coördinatie van het werk en het omgevingsmanagement. Ze werkten met korte lijntjes naar diverse andere Oosterhof Holman Business Units:

Het historische straatbeeld is in ere hersteld

Minimale overlast en maximale veiligheid

Het werken in harmonie met de omgeving stopte niet in de ontwerpfase. Op de bouwplaats zelf hadden we volle aandacht voor het beperken van overlast en de veiligheid op- en rondom de bouwplaats. Centraal hierbij stond het continu blijven communiceren met de omgeving. Door bewonersbrieven, maar ook gewoon door op de bouwplaats de tijd te nemen om vragen te beantwoorden.

Veiligheid is voor ons altijd belangrijk, maar vraagt nog meer aandacht in stedelijk gebied, zoals in de Westersingel. Vooral omdat we met beperkte ruimte de 9 meter lange damwandplanken in de grond moesten drukken. Tijdens het hijsen van de damwandplanken, bereikten we een hoogte van 11 meter. We hebben bewoners geïnformeerd over de werkzaamheden en met behulp van verkeersregelaars hebben we de benadering van de woningen in goede banen kunnen leiden. Ook met grote machines is zorgvuldig werken essentieel. Ook hierover is intensief gecommuniceerd met de omgeving, maar ook richting onze eigen medewerkers op de werklocatie. Het volledige werk is zonder incidenten afgerond.

Trots

Na het afronden van de werkzaamheden is de straat feestelijk geopend samen met de buurtbewoners, het personeel en toenmalig wethouder Soepboer. De vele lachende gezichten en de positieve sfeer op het feest lieten ons met trots terugkijken op een geslaagd project. Naast het feit dat de Westersingel er nu prachtig bij ligt, hebben we tijdens het project een bijzonder goede band opgebouwd met de omgeving. De goede wisselwerking met de buurtbewoners heeft ervoor gezorgd dat iedereen alert was op de veiligheid op- en rondom het werkterrein. Onze medewerkers ontvingen hiervoor terechte complimenten vanuit de bewoners.

(Foto’s: Ynte Koster)

Meer weten over dit project? Neem contacct op met:
Martien Tolboom Projectleider Beton- en Waterbouw
Verwante expertises
Deel op Facebook Deel op LinkedIN

Beoordeel dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *