Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Energie Kenniscentrum officieel geopend

Woensdag 4 september is het Energie Kenniscentrum officieel geopend door Commissaris van de Koning Arno Brok, voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen en eigenaren Harm Beerda (Koninklijke Oosterhof Holman) en Douwe Faber (Ekwadraat). De ontlading en emoties waren voelbaar tijdens deze bijzondere middag.

Lefhebben en gewoon DOEN

Een feestelijke aangelegenheid vond bovenop de voormalige vuilstortplaats plaats, waar het Energie Kenniscentrum pronkt aan de westelijke rand van Leeuwarden. Het atrium van het gloednieuwe pand was gevuld met ruim tweehonderd gasten, onder wie de net aangestelde burgemeester dhr. Buma. Cvdk Brok complimenteerde de heren met hun durf en inzicht: “U geeft keer op keer aan dat u het verschil kunt maken. Wat hier vorm krijgt, past bovendien helemaal in het beleid van de provincie Friesland”. Maxime Verhagen vulde aan: “Een cruciale factor voor het uiteindelijke succes is lef hebben. Gewoon DOEN. En dat is aan Harm Beerda en Douwe Faber wel besteed. Bouwen op een voormalige afvalstort heeft nog niemand aangedurfd. Maar dankzij hun lef staan we nu met zijn allen hier.”

Samenwerken aan de energietransitie

Eigenaren Harm Beerda en Douwe Faber stonden stil bij de lange en moeizame weg die ze samen hebben bewandeld om dít te realiseren. “Zo’n 35 jaar geleden is bij mij het eerste zaadje geplant voor duurzaam ondernemen, en het doet mij persoonlijk veel dat dit gebouw er nu staat”, zei Harm. Een trotse Douwe refereert aan de gemeente en de provincie: “Bedankt dat we dit mochten bouwen”. De boodschap van beide heren komt overeen: dit is nog maar het begin. Het Energie Kenniscentrum is het startpunt van samenwerken aan de energietransitie, en wordt volop ingezet als ontmoetingsplek.

Circulair ontwerp

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is een gasloos en demontabel gebouw, ontworpen door Achterbosch Architecten, en is onderdeel van de Energiecampus. Er is veel gebruik gemaakt van het hernieuwbare biobased materiaal hout. Bijvoorbeeld voor de gevelbekleding, de kozijnen en de vloer- en wandconstructie. Er is specifiek gekozen voor FSC gecertificeerd hout van lokale oorsprong. Voor het interieur is zoveel mogelijk gebruik gemaakt refurbished materiaal. Zo is een oude gymzaalvloer hergebruikt en zijn de stoelen gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Open dag

Zaterdag 7 september deden we het dunnetjes over met een Open Dag. Met rondleidingen, workshops, energieproefjes, een rondvaart in een elektrische sloep en proefritten in een fossielvrij voertuig. Bekijk hier de aftermovie van de wat ons betreft zeer geslaagde dag: meer dan 2000 mensen brachten ons een bezoek. Een dag die we samen met onze partners mogelijk konden maken.

Deel op Facebook Deel op LinkedIN

Beoordeel dit project

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *