Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Bouw circulair kenniscentrum Leeuwarden

Aan de westkant van Leeuwarden wordt gewerkt aan de bouw van het Energie Kenniscentrum Leeuwarden: een initiatief van Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat. Dit energieneutrale en duurzaam gebouwde centrum biedt straks volop ruimte aan duurzame innovatie. Het kenniscentrum wordt opgezet, beheerd en gevoed met kennis van de initiatiefnemers. De kennis die ze samen met Wetsus hebben op het gebied van duurzame energie en innovaties, wordt de drijvende kracht achter de verdere ontwikkeling en het beheer van het kenniscentrum. Het ontwerp is in handen van het Friese architectenbureau AchterboschZantman, en de bouw wordt gerealiseerd door Friso Bouwgroep. Vooral de locatie maakt het een uniek project: het gebouw wordt gebouwd op de voormalige vuilstort Schenkenschans.

Bouwen op een vuilstort

De stortplaats voor bouw- en sloopafval werd in 1998 gesloten en ‘ingepakt’ door provincie Friesland. Op de achtergebleven twaalf meter hoge heuvel komt het nieuwe Kenniscentrum. Vanwege de folieconstructies in de voormalige stortplaats is het niet mogelijk het fundament voor het nieuwe kenniscentrum in de grond te plaatsen. Er werd daarom gezocht naar andere, innovatieve fundatietechnieken. Dat is in samenwerking met architectenbureau AchterboschZantman B.V., OHPEN Ingenieurs, met inzet van geotechnische kennis van Sweco en Meijer Joustra als gebouwconstructeur gevonden. Het concept is uniek in Nederland en België. Het kenniscentrum wordt licht gebouwd en op stalen kolommen gezet. Uiteindelijk wordt het gebouw op zo’n 1 á 2 meter hoogte vanaf het maaiveld gebouwd waardoor het lijkt of deze zweeft.

Timelapse bouw EKL

Innovatieve en unieke fundatietechniek

Nadat de vergunning begin december werd afgegeven, is Oosterhof Holman Milieutechniek voor de kerst begonnen met het graafwerk. De betonnen platen zijn vervolgens op 40 centimeter diepte geplaatst en afgewerkt met grond en lavasteen. Friso Bouwgroep heeft op elke betonplaat een stalen kolom geplaatst, 108 in totaal. Deze kolommen zijn verstelbaar om scheefzakken door de werking van het afval in de ondergrond te compenseren. Inmiddels staan de eerste en tweede fase van de staalconstructie. “Een bijzonder project waar wij voor het eerst kennismaken met het bouwen op een oude stortlocatie en werken met een innovatieve fundering als deze”, aldus Friso Bouwgroep.

Circulair gebouw(d)

Net als bij de rest van de Energiecampus Leeuwarden staat bij het kenniscentrum duurzaamheid en circulariteit voorop. De bouwmaterialen zijn gerecycled of kunnen in de toekomst worden hergebruikt. Er is gekozen voor FSC gecertificeerd hout met een lokale oorsprong en gerecycled isolatiemateriaal. Het circulaire aspect wordt centraal gesteld bij de inrichting van het pand en zal daarbij dus een grote rol hebben.

De Energiecampus Leeuwarden

Het kenniscentrum is onderdeel van de Energiecampus Leeuwarden, een privaat initiatief van Koninklijke Oosterhof Holman. Niet alleen spreken over duurzaamheid, maar vooral doen! Dat is waar de Energiecampus Leeuwarden voor staat. Samenwerken aan het concretiseren van de energietransitie met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Samen dromen, denken, durven én doen! De campus levert niet alleen groene energie voor eigen gebruik en aan de stad Leeuwarden, maar is ook een plek waar nieuwe technologieën op het gebied van duurzaamheid worden ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. Er is ruimte om te leren, experimenteren en ontdekken. De aanleg van zonneparken door onze dochteronderneming Elize Energie, de bouw van biovergisters en de plannen voor een wateraccu onderstrepen deze ambitie.

Word jij onze duurzame vriend?

Werken aan een duurzame toekomst kun je niet alleen. Daarom bieden we volop ruimte op de Energiecampus Leeuwarden. Denk aan kavels, verhuurmogelijkheden in het Energie Kenniscentrum, experimentenlocaties voor kennisinstellingen en startups en meer. Benieuwd? Klik hier voor meer informatie >>

Deel op Facebook Deel op LinkedIN