Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?
Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Noord-Holland heeft met ruim 14.000 rijksmonumenten de meeste rijksmonumenten van Nederland; Nederland heeft zo’n 50.000 in totaal. Een van die monumenten is de Boerenverdrietsluis in Den Helder, een 200 jaar oude keersluis op de oude Rijkswerf Willemsoord. De eerste fase is in 2014/2015 uitgevoerd door De Boer & De Groot, waarbij een tijdelijke en definitieve damwand is aangebracht. Ook is er ballast aangebracht op de gemetselde sluisvloer en is de keersluis drooggezet en schoongemaakt. Sinds januari 2017 werkt Oosterhof Holman Beton- en waterbouw aan de keersluis, in opdracht van Willemsoord BV, die de oude marinewerf exploiteert. De grootste uitdaging? Dat er veel dingen tegelijkertijd gebeuren op een kleine oppervlakte.
“De voorbereiding is inderdaad in januari begonnen, maar buiten zijn we pas in juli gestart”, vertelt uitvoerder Gerben Dijkstra. “Voor de bouwvak hebben we eerst een dikke betonnen werkvloer op de gemetselde sluisvloer gestort, om voldoende evenwicht te creëren bij hoogwaterstanden. Bij springtij en westenwind staat het water op zee hoog, waardoor de waterdruk in de bodem – tegen de onderkant van de sluisvloer – ook toeneemt. Er bestaat dan kans van opbarsten.” De oude sluisdeuren worden gerenoveerd en al het beton- en metselwerk wordt aangepakt.
Voor de kerstvakantie wordt de eerste bouwfase afgerond. Gerben: “In deze bouwfase moeten wij het metselwerk en de natuurstenen restaureren, 230 kuub beton storten in de vorm van een dikke vloer met opstaande drempel en nieuwe scharnieren aanbrengen waar de sluisdeuren straks weer aan gemonteerd kunnen worden.” In maart komt er nog een bouwfase voor OHBW. In de tussentijd verwijdert De Boer & De Groot de bouwkuip en zetten ze de sluis weer onder water. “In maart komen wij de deuren terughangen”, vult Gerben aan. “In mei 2018 moeten de werkzaamheden buiten zijn afgerond.”
Het mooie van dit project is dat er veel aandacht is voor de esthetische kant van het werk. Het moet natuurlijk constructief en functioneel goed zijn, maar de uitstraling is minstens zo belangrijk. Gerben: “Je werkt met een constructie die stamt uit 1859! Hierdoor krijg je echt waardering voor het ambachtswerk van toen, en de specialisten die het werk nu weer opbouwen. Voor de mannen die werken aan het metselwerk, de steenhouwers, de mannen die de stalen deuren restaureren en voor onze eigen specialisten natuurlijk, die het betonwerk maken en op de bouw alle losse eindjes oplossen.”
De naam Boerenverdriet duidt op de ergernis van boeren die hun vee drenkten en hun land bevloeiden met het steeds zilter wordende water uit het Noord-Hollands Kanaal. Dit was te danken aan zeewater dat via de Zeedoksluis naar binnen kwam, vervolgens in het Dokkanaal en de haven en zo in het Noord-Hollands Kanaal terechtkwam. Dit is ook nu nog een probleem, omdat zout water via de zeesluis naar binnen komt. Door de drempel van de sluis twee meter hoger te maken zal het zout en zoete water minder mengen. Zout water is namelijk zwaarder en zal onder tegen de sluisvloer aan blijven staan.