Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Biogas Leeuwarden beproeft Amerikaanse technologie

De mestvergister op de Dairy Campus in Leeuwarden, die eerder onder meer biogas leverde voor verwarming van het Leeuwarder buurtschap Techum, is nieuw leven ingeblazen met een veelbelovende Amerikaanse technologie. Het 6 miljoen euro kostende project krijgt een bijdrage van het Fúns Skjinne Fryske Enerzjy. Oosterhof Holman BioEnergie bouwde in een kort tijdsbestek de bestaande installatie om.

Over de installatie

Onderdelen van de bestaande vergistertanks zijn hergebruikt, en al het equipment is vervangen door het nieuwe Amerikaanse systeem. Het proces wordt gevoed met mest en andere natuurlijke materialen, zoals houtsnippers en bermgras. Naast de rundveemest van de Dairy Campus worden andere biomassacomponenten – van onder meer de gemeente Leeuwarden en Staatsbosbeheer – aan het proces toegevoegd. De massa wordt getransporteerd naar de bio maalmolen waar het verkleind wordt. Vervolgens gaat de massa naar de hydrolysetank, waar het materiaal wordt voorbewerkt middels verzuring met een specifieke bacteriecocktail. Tevens wordt een katalysator aan het vergistingsproces toegevoegd. Daarna wordt de substraat getransporteerd naar de vergistingsinstallatie, die net iets anders werkt dan de gangbare vergisters. Het is van belang om de desbetreffende bacteriën in de verschillende compartimenten te behouden, daarom wordt in de vergister op een speciale manier gemixt met behulp van mixers en biogasventilatoren. Het product biogas wordt tot slot getransporteerd naar de WKK’s (Warmte Kracht Koppelingen) die het gas omzetten naar warmte en elektriciteit. Een van de WKK’s staat in Techum.

Veelbelovende technologie

Evergreen Energy heeft in samenwerking met de University of Minnesota (VS) de innovatieve technologie ontwikkeld. Na de laboratoriumfase is gedurende een aantal jaren op kleine schaal een vergister in bedrijf gehouden en zijn verschillende soorten biomassa, waaronder hout, zeer succesvol en met hoog rendement omgezet naar biogas. Aan Adverio Engineering is door Biogas Leeuwarden opdracht gegeven het proces van de kleine USA-vergister te ‘vertalen’ naar een omvang en detaillering die past bij de lokale situatie. In de installatie op de Dairy Campus wordt het proces uitgevoerd met een grotere capaciteit, geschikt voor de schaal die gebruikelijk is in Nederland en Europa.

Win-Win in de hele keten

Iedereen wint met Biogas Leeuwarden. Gemeenten besparen op de kosten van groenonderhoud en de grondstoffen voor de mestvergister, wat de productie van biogas stukken goedkoper maakt. De landbouw krijgt uiteindelijk een betere meststof en de consument duurzaam geproduceerde energie. Win-win in de hele keten.

Over Biogas Leeuwarden

Biogas Leeuwarden is een initiatief van Evergreen Energy, Clark Technology en Universal Energy Solutions. Partners zijn de Dairy Campus, Oosterhof Holman, Ekwadraat en Adverio Engineering. De ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door Fûns Skjinne Fryske Enerzjy en het Nationaal Groenfonds.

Verwante expertises
Deel op Facebook Deel op LinkedIN