Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Aanleg sedum op Noordzeebrug Groningen

Na vergroting van de doorvaarthoogte en aanpassing van de infrastructuur, vindt het verkeer alweer enige tijd haar weg op de Noordzeebrug over het Groningse Van Starkenborghkanaal. Wat rest is de groene aankleding van de omgeving. Met als slotstuk het aanbrengen van maar liefst 9000 vierkante meter Sedum; een uniek project op deze schaal in Nederland. Sedum staat bekend als toepassing voor groene daken, maar kan ook uitstekend worden gebruikt als bodembedekker. Voor dit project zijn specifieke vegetatiematten voorgekweekt met speciaal geselecteerde, geelbloeiende sedumsoorten.

Langs de wegkanten wordt een twee meter brede strook aangelegd met de vegetatiematten. De gekweekte sedumsoorten zijn beter bestand tegen (strooi)zout en geschikt voor gebruik op taluds. Voorafgaand is de oude graszode afgeschraapt en een wortelgroei werend doek aangebracht. De matten zelf worden met borgpennen gefixeerd. Vooral op de taluds is een correcte verankering van essentieel belang. Het Sedum is gekweekt bij Sempergreen, en heeft als voordeel dat direct bij de aanleg een volwaardige begroeiing ontstaat. Daarnaast vergt het weinig onderhoud, verhoogt het de biodiversiteit en ziet het er mooi uit.

Totaalplaatje

In het voorjaar zijn door Oosterhof Holman Groen de bomen en heesters aangeplant en gedurende de zomerperiode is het groen aangevuld met een aantal kleurige vaste plantenvakken. In totaal zijn 98 bomen, 16.000 stuks bosplantsoen en rond de 15.000 vaste planten in diverse soorten geplant. Verder is een deel van het talud ingezaaid met een bloemenmengsel.

Het gekweekte Sedum voor de taluds in Groningen

Grondverbetering

Omdat de taluds zijn opgetrokken uit een voedselarme zoute ondergrond, is grondverbetering toegepast. De plantplaats verbetering van de bomen bestond uit het injecteren van diverse voedingsstoffen. Hiervoor is eerst lucht onder 2,5 bar in de grond geperst, rondom de bomen. De daardoor ontstane scheuren zijn middels een tweede slang gevuld met een mengsel van wormengrond en substraat (voeding). Er is voor deze methode gekozen om zo weinig mogelijk de bestaande taluds te vergraven en dus stabiliteit te behouden. Ook is de waterhuishouding veel beter gereguleerd en hebben de bomen vrij baan om te groeien. De geïnjecteerde voedingsstoffen moeten de komende jaren het bodemleven verbeteren.

Verwante expertises
Deel op Facebook Deel op LinkedIN