Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Planontwikkeling

In lijn met de overkoepelende toekomstvisie van Oosterhof Holman, ontstonden in 2007 de eerste ideeën voor de Energiecampus Leeuwarden. Door onze groeiende ervaring met het produceren van biogas, het imago dat asfalt in die tijd had en het Regiospecifiek Pakket (RSP), ontstond het idee “Openbaar groen: daar moet je wat mee doen!”. De basis: bermvegetatie omzetten in biogas, daar de asfaltcentrale op laten draaien en vervolgens groen asfalt leveren. Dit idee groeide door de jaren heen, in samenwerking met Ekwadraat, uit tot de Energiecampus Leeuwarden: hét corporate campusterrein binnen de gemeente Leeuwarden dat groene energie levert voor eigen gebruik en aan de stad Leeuwarden. Waar nieuwe technologieën op het gebied van duurzaamheid worden ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. De Energiecampus Leeuwarden wordt hiermee een broedplaats voor gelijkgestemden op het gebied van innovatie, duurzaamheid en de circulaire gedachte. Door volharding, te pionieren en alle benodigde procedures te doorlopen, zijn we nu ook daadwerkelijk in uitvoering.

Circulaire infrastructuur

De oude N31, een 1,6 km lange weg, wordt 100 procent hergebruikt als nieuwe toegangsweg (6.600 m2) en fietspaden (4.200 m2) op de Energiecampus Leeuwarden. Dit betekent circulair hergebruik van álle materialen. De voorbereidende werkzaamheden op de oude weg zijn in september 2017 gestart. De vrijgekomen materialen zijn naar het campusterrein gebracht, maar de daadwerkelijke aanleg van de circulaire infrastructuur zal in 2018 plaatsvinden. Het verwijderen van de oude N31 duurde tot januari 2018.

Circulair kenniscentrum

Op de voormalige stortplaats de Schenkenschans wordt het Energie Kenniscentrum Leeuwarden gebouwd. Dit gebouw wordt circulair en uniek lichtgebouwd door Friso Bouwgroep. Het ontwerp is van AchterboschZantman architecten. Hergebruik van pallets als wanden en met behulp van een 3D printer wordt van bijvoorbeeld oude shampooflesjes de gevel gemaakt. Het kenniscentrum gaat als hoofdkantoor fungeren voor Ekwadraat en als kantoor voor Oosterhof Holman. Daarnaast is er ruimte voor kennisinstellingen en startups, die doorontwikkeld kunnen worden tot grownups. Het is de plek waar alle kennis op het gebied van energie samenkomt en synergie ontstaat tussen diverse partijen. Nu al wordt er veel samengewerkt met diverse scholen. ROC Friese Poort is samenwerkingspartner van het project en geeft hiermee studenten de kans om kennis te maken met nieuwe technieken. Zo denken studenten mee met de bouw van het circulaire kenniscentrum en wordt nagedacht hoe dit innovatieve gebouw beveiligd moet worden. Tijdens Culturele Hoofdstad 2018 worden van juli t/m oktober de activiteiten op de Schenkenschans gelanceerd middels de Energy Expo.

Meer informatie over de Energiecampus Leeuwarden: http://www.energiecampusleeuwarden.nl/

Verwante links
Deel op Facebook Deel op LinkedIN