Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Zeven bruggen Strobosser Trekfeart opgeleverd

De Strobosser Trekfeart tussen Dokkum en Gerkesklooster is kenmerkend voor de regio. Ook de oude hoge bruggen zijn een herkenbaar en historisch beeld. Echter de zeven bruggen waren dringend toe aan een opknapbeurt. In 2016 startte Oosterhof Holman Beton- en waterbouw in opdracht van de provincie Fryslân met het opknappen van deze bruggen. De brugdekken waren niet meer sterk genoeg voor het huidige verkeer. Nu, twee jaar later, zijn de werkzaamheden klaar. Gedeputeerde Sietske Poepjes opende woensdagmiddag 12 september één van de zeven bruggen: de brug bij Augsbuurt. Deze brug is een rijksmonument. De brug is opgeknapt, maar heeft dezelfde uitstraling behouden. Dit geldt ook voor de andere zes bruggen.

Van trein tot brugdek

Dat de bruggen dezelfde uitstraling moesten behouden, betekent niet dat er geen ruimte was voor nieuwe duurzame ideeën. Zo heeft de Dinzerbrug een bijzonder brugdek gekregen. Dit brugdek bestaat uit afzonderlijke planken. De kern van deze planken is gemaakt van hergebruikt kunststof. Dit kwam vrij bij het opknappen van treinstellen van de NS.

 

Gedeputeerde Sietske Poepjes bij een van de zeven bruggen over de Strobosser Trekfeart

Klaar voor de toekomst!

De meer dan honderd jaar oude bruggen zijn in ere hersteld. De bruggen zijn nog steeds belangrijk voor het lokale verkeer. Twee van de zeven bruggen (bij Augsbuurt en Dijkhuizen) zijn zelfs de enige toegang naar boerenbedrijven. Twee jaar lang stond er daarom ook een bouwbord met daarop een foto van één van de boeren en de tekst: “Ek yn de takomst bliuwe wy berikber!”.

Bron: Provinsje Fryslan 

Deel op Facebook Deel op LinkedIN