Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Uitbreiding fietsroutenetwerk met brug over Dokkumer Grutdjip

Op donderdag 1 november 2018 heeft wethouder Pytsje de Graaf, samen met Harm Beerda, algemeen directeur van aannemer Koninklijke Oosterhof Holman, de fiets- en voetgangersbrug over het Dokkumer Grutdjip officieel geopend. Dit werd door de beiden al fietsend gedaan, op een zogenaamde duofiets. Daarna hebben ze samen de naam van de brug onthuld: Hegedyksterbrêge. Sinds begin juni werkte een bouwteam aan de realisatie van de beweegbare fiets- en voetgangersbrug over het Dokkumer Grutdjip, ter hoogte van de Dongeradyk. “Met deze brug leggen we de verbinding tussen noord en zuid, en wordt het fietsroutenetwerk geoptimaliseerd”, aldus wethouder Pytsje de Graaf.

Bruggen bouwen

Voor de bouwvak was het betonwerk klaar, waarna de aanbruggen en het beweegbare deel van de brug zijn geplaatst. Koninklijke Oosterhof Holman is nog bezig met het vervangen van de damwand bij de Harddraversdijk, tussen de Halvemaanspoort en de Schreiersbrug. Een deel van de oever krijgt een natuurlijke uitstraling. “Als je naar deze brug kijkt, snap je waarom bruggen bouwen symbool staat voor ‘iets moois tot stand brengen’. Hetzelfde geldt voor ‘haastige spoed is zelden goed’. De gedegen voorbereiding van het gehele bouwteam heeft geleid tot optimalisaties, zoals een grotere doorvaarthoogte. Maar vooral tot een wrijvingsloze uitvoering en uiteindelijk een fraaie brug. Lof voor het gehele team!”, aldus een trotse Harm Beerda.

Pytsje de Graaf en Harm Beerda onthullen het bord van de Hegedyksterbrege

Centrale As

De komst van de Centrale As vroeg om extra aandacht voor de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers aan de oostzijde van Dokkum. Bovendien is de brug een plus voor het fietsnetwerk van Dokkum. De brug wordt bediend vanaf de Scheiersbrug. De brugwachter van deze brug is samen met de beheerafdeling bij de ontwerpfase betrokken geweest om een zo functioneel mogelijk ontwerp te maken.

De brug over het Dokkumer Grutdjip gaat voor het eerst naar beneden

Schreiersbrug

De Schreiersbrug blijft nog een aantal weken open voor fietsers en voetgangers. Dit heeft te maken met het feit dat de bediening van de Schreiersbrug vervangen moet worden. Vanuit deze brug wordt straks namelijk de bediening van drie bruggen gedaan. Dit is van de Schreiersbrug zelf, de brug bij Ee in de Stienfeksterwei en de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het Dokkumer Grutdjip. Aanpassing aan het mechanisme kan plaats vinden vanaf 1 november, omdat er dan een eind gekomen is aan het vaarseizoen 2018.Als het mechanisme vervangen is, dan moet er worden getest met de drie bruggen. Het is mogelijk dat een van de drie bruggen tijdelijk in een storing komt. Om de doorstroom van voetgangers en fietsers te garanderen, is er voor gekozen om tijdelijk beide bruggen in Dokkum nog toegankelijk te houden voor fietsers en voetgangers. Als een en ander goed ingeregeld is, dan blijft de Schreiersbrug alleen nog toegankelijk voor gemotoriseerde voertuigen.

Foto’s: Roelof Feringa

Deel op Facebook Deel op LinkedIN