Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Start herinrichting omgeving Blokhuispoort

Vandaag vond de officiële start van de herinrichting van de Blokhuispoort plaats: een levendig en gezichtsbepalend gebied van Leeuwarden. Naast broedplaats voor de creatieve industrie, centrum van LF2018 en hostel, biedt de Blokhuispoort straks ook onderdak aan een nieuw restaurant en de bibliotheek. De openbare ruimte rondom de Blokhuispoort wordt daarop afgestemd. Het bijzondere ontwerp en de engineering kwamen in bouwteamverband tussen Oosterhof Holman, Royal Haskoning DHV en gemeente Leeuwarden tot stand. Een mooie samenwerking die, ondanks de verschillende achtergronden, leidde tot een hecht bouwteam met dezelfde focus.

Meer aandacht voor langzaam verkeer

Door de herinrichting gaat de Blokhuispoort meer bij de binnenstad horen. De indeling van de ruimte wordt anders en het plein krijgt naast de bijzondere bestrating ook speciale ledverlichting aan spandraden. De weg rondom de Blokhuispoort is onderdeel van de parkeerring. Dit blijft zo, maar de balans tussen autoverkeer en langzaam verkeer wordt beter. Voetgangers kunnen bijvoorbeeld straks gemakkelijker oversteken en de maximum snelheid voor auto’s wordt 30 km per uur.

Kunstenaars Tilly Buij en Gerard Groenewoud legden symbolisch de eerste tegel

Startmoment

Wethouder Henk Deinum en kunstenaars Tilly Buij en Gerard Groenewoud legden tijdens het startmoment een tegel in een miniatuurweergave van het plein; een bijzonder mozaïek van grote betontegels die verschillen in vorm en kleur. In de tegels zijn kleine vogelsilhouetten te zien.

Over de samenwerking

Wijkpanel Binnenstad maakte het ontwerp voor het plein. Zij huurden de kunstenaars Tilly Buij en Gerard Groenewoud in om het plein een unieke uitstraling te geven. Vervolgens pakten Oosterhof Holman, Royal Haskoning DHV en de gemeente Leeuwarden de uitwerking samen op in bouwteamverband. Ook de uitvoering wordt in dezelfde vorm opgepakt. Het nieuwe Blokhuisplein wordt voor de kerst van 2017 opgeleverd.

Bekijk hier het item dat Omroep Leo maakte van de starthandeling >>

Deel op Facebook Deel op LinkedIN