Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

KOH aan de slag met snel internet

Koninklijke Oosterhof Holman is door Rodin gecontracteerd om een snel internetnetwerk in de provincie Groningen aan te leggen. Het gaat hierbij om 13.678 ‘witte adressen’: huishoudens met een internetverbinding langzamer dan 30 Mbit per seconde. Momenteel werken we met 4 ploegen tegelijk om de klus te klaren.

Liever één grote partij

Opdrachtgever Rodin Broadband Groningen was van plan om de graaf- en kabellegactiviteiten in handen te geven van één grote partij. De gesprekken met twee geïnteresseerde bedrijven – een nationale en een internationale – liepen echter spaak. ‘Waren we met die grotere aannemers in zee gegaan dan waren we later begonnen met de werkzaamheden’, zegt projectmanager Edwin Zevenberg van Rodin. De grotere aannemers konden volgens Zevenberg niet garanderen dat ze tijdig met de klus konden beginnen. ‘Het was voor ons makkelijker geweest wanneer we met één partij zaken konden doen’, aldus Zevenberg. ‘Maar die bedrijven zitten met een te grote werkvoorraad.’

Lokale medewerkers

Nu bedrijven uit de buurt het werk gaan doen betekent dat volgens Rodin wel dat de banen eerder door lokale medewerkers uitgevoerd gaan worden. ‘Het zou ook best lastig zijn geworden om iedere ochtend om zes uur busjes met mensen uit pakweg Zaandam naar Groningen te laten rijden.’ Rodin heeft er belang bij dat het glasvezelnetwerk snel gerealiseerd wordt. Het heeft van de provincie opdracht gekregen binnen twee jaar na de start van de aanleg het netwerk gebruiksklaar te hebben. Als startdatum hanteert Rodin het moment dat ex-gedeputeerde Patrick Brouns bij Zoutkamp de schop de grond in stak als symbolische start van de werkzaamheden (mei 2018). Het betekent dat mei 2020 al de ‘witte adressen’ die nu nog een internetverbinding hebben langzamer dan 30 Mbit per seconde dan wel tegelijk kunnen surfen Netflixen, mailen en andere online zaken doen.

Geen woning aangesloten

Afgaand op wat er tot nog toe is gerealiseerd lijkt de deadline voor Rodin een bijna onmogelijke opgave. Van de drieduizend kilometer glasvezel die er moet komen zit nu 35 kilometer in de grond. Dat is alleen nog maar een stuk van de backbone, de ring van 360 kilometer die de hoofdstructuur vormt. Van de tientallen aftakkingen naar dorpen en wijken is er nog geen enkele gelegd, laat staan dat er een woning een glasvezelverbinding heeft. Wel heeft een tiental woningen nabij Zoutkamp via een straalverbinding een snellere internetverbinding gekregen. Dat alternatief voor glasvezel werkt met een mast die ontvangers op woningen aanstraalt. Het levert een even snelle internetverbinding op als met glasvezel, garandeert Rodin. Van de masten voor de straalverbindingen zijn er nu vier opgericht en van de zes hoofdverdeelkasten en 35 subverdelers die er komen staat de behuizing van één hoofdverdeler.

Vergunningen

Om de trajecten aan te kunnen leggen is ook een groot aantal vergunningen nodig. Rodin zegt dat de aanvragen overal lopen of da vergunningen binnen zijn. Vooral natuur, water en bomen kunnen hier nog wel eens voor problemen zorgen. Zevenberg hierover: ‘We zoeken overal de weg van de minste weerstand.’ Rodin gaat er niettemin vanuit dat de deadline wordt gehaald. Al valt tussen de regels door te beluisteren dat rekening wordt gehouden met vertraging. Zevenberg: ‘Pin ons niet vast op precies 24 maanden, maar verschrikkelijk veel uitloop zal er niet zijn.’ Zorgelijk is het volgens projectmanager Zevenberg allerminst. ‘We hadden verwacht dat de opstart van het project sneller zou zijn gegaan. Maar nu gaat het hard en het zal steeds sneller gaan. De 35 kilometer die er nu ligt zijn er in de laatste vier weken ingegaan. We gaan nu met vijf ploegen aan het graven en dat schiet op. Maar we zullen de komende maanden inderdaad wel met de bek op het stuur moeten.

Bron: Loek Mulder/ RTV Noord

Deel op Facebook Deel op LinkedIN