Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

‘Snel internet cruciaal voor lokale economie’

Snel internet in het Westerkwartier? Dat is cruciaal voor de lokale economie, zegt Peter Westra, directeur van Oosterhof Holman Infra. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten: de aanleg van glasvezel maakt het Westerkwartier een aantrekkelijke vestigingslocatie voor bedrijven, maar het zorgt tegelijkertijd ook voor extra werkgelegenheid.

Nieuwe tak van sport

Oosterhof Holman is een echt familiebedrijf met de respectabele leeftijd van 107 jaar, dat zich in de loop der jaren heeft gespecialiseerd in de aanleg van onder meer wegen en bruggen. Maar zonder toekomstvisie geen vooruitgang, weet ook Westra. “Sinds vorig jaar zomer hebben we er een nieuwe tak van sport bij: transport via kabels. Bekabeling dus. Van data om precies te zijn”, zo vertelt hij.

Impuls voor werkgelegenheid regio

Oosterhof Holman is de uitvoerende partij in het project Snel Internet Groningen. “We hadden al ervaring met bekabeling, dus toen er bij wijze van spreken in onze achtertuin snel internet via glasvezel werd aangelegd, lag daar voor ons een enorme kans.” En daarmee ook voor de werkgelegenheid in de regio: voor de aanleg van het snelle internet heeft Oosterhof Holman namelijk zo’n 35 medewerkers nodig. Daarbij gaat het voor een deel om interne medewerkers die bij- en omgeschoold worden, maar ook voor een deel om nieuw personeel. Maar het vinden van personeel is nogal lastig, want minigraaf- en kraanmachinsten liggen niet bepaald voor het oprapen. “Daarom zijn we met het Alfa-College, Noorderpoort en opleidingscentrum Terra een nieuwe opleiding op dit gebied gestart”, vertelt Westra. “En dat is meteen een succes: de eerste twaalf studenten hebben zich al ingeschreven voor de basisopleiding.”

Dubbelop

Snel internet in het Westerkwartier is volgens Westra dubbelop goed voor de werkgelegenheid. “Sterker nog: snel internet is van cruciaal belang voor ondernemers in deze regio. Zonder snel internet kun je je bedrijf tegenwoordig niet of nauwelijks draaiende houden. En daarin schuilt een groot gevaar, namelijk dat mkb-ers wegtrekken uit het Westerkwartier, en dit gebied verruilen voor een stad als Groningen waar ze wel de beschikking hebben over snel internet.”

Dit artikel is verschenen in een uitgave van Rodin Broadband Groningen B.V. 

Deel op Facebook Deel op LinkedIN