Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Slachtetillebrug teruggeplaatst

Zaterdag 28 maart was het zover, de Slachtetillebrug is teruggeplaatst over de snelweg A31 tussen Midlum en Franeker. Ondanks de coronacrisis kon deze uitdagende klus door alle strenge maatregelen die we samen met de opdrachtgever Rijkswaterstaat hebben genomen toch doorgaan.

Groot onderhoud

November vorig jaar heeft Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw de bovenbouw van de brug volledig weggehaald. De afgelopen maanden is er groot onderhoud uitgevoerd aan de brug in de werkplaats in Harlingen.  Diverse stalen onderdelen van de dragende constructie zijn vervangen en/ of vernieuwd en de gehele dragende constructie is voorzien van een nieuw conserveringssysteem.

Terugplaatsen

Na dit onderhoud was zaterdag de grote dag van ‘terugplaatsing’. Bij het terugplaatsen werd groot materieel ingezet, maar liefst vier kranen van KTF Harlingen hebben de brug weer terug op zijn plaats gezet. Dit leverde fraaie beelden op. De snelweg is gestremd van vrijdagavond tot zondagavond met Wegwijsrent als verkeersmanager. Vanaf volgende week, 6 april is de brug weer toegankelijk en is het vertrouwde beeld van de A31 mét Slachtetillebrug weer in ere hersteld.

Kunstwerk

De voetgangersbrug is in 2008 geplaatst en is een kunstwerk van architect Rein Hofstra. De brug over de A31 tussen Franeker en Harlingen maakt onderdeel uit van de Slachtedyk. Dit is een oude route door het gebied met grote cultuurhistorische- en langschappelijke waarde die door het Fryske Gea wordt beschermd.

Slachtemarathon

De Slachtetillebrug is een begrip in Friesland vanwege zijn fraaie vormgeving. Daarnaast vormt de brug een iconisch onderdeel van de Slachtemarathon, waar één keer in de vier jaar 15.000 (hard)lopers aan meedoen. De brug is een echte kuitenbijter in het verder vrij vlakke parcours. Helaas kan dit evenement door het coronavirus niet doorgaan dit jaar, maar volgend jaar is de brug er in ieder geval meer dan klaar voor!

Deel op Facebook Deel op LinkedIN