Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Vivianiet scheiden uit rioolslib, hoe?

ViviMag®

Al jaren wordt fosfaat verwijderd uit afvalwater. Dit gebeurt om het oppervlaktewater minder te verontreinigen en om deze schaarse grondstof te kunnen hergebruiken.

Wanneer fosfaat chemisch wordt verwijdert, worden er ijzer of aluminium zouten toegevoegd. Hierdoor zal het fosfaat reageren,  wordt het vivianiet en slaat het neer.

Tot lang was er geen mogelijkheid om het vivianiet terug te winnen en werd het samen met het rioolslib verbrand.

Tot …. ViviMag®!

ViviMag® scheidt vivianiet uit het rioolslib door middel van een sterke magneet. Het is een techniek wat wordt gebruikt in de mijnbouw. Vivianiet is paramagnetisch, dit betekent dat vivianiet niet magnetisch is tot het in contact komt met een magneet.

Waarom is het scheiden van Vivianiet belangrijk?

Fosfaat wordt wereldwijd schaarser. Gemiddeld wordt er elk jaar 40 miljoen ton fosfaat uit fosfaatmijnen gewonnen, waarvan 80% naar de landbouw gaat. Het punt dat de natuurlijke voorraden op raken, komt onvermijdelijk dichterbij.

Fosfaat is essentieel voor de  landbouw. Planten hebben namelijk naast koolstofdioxide en water, ook stikstof, kalium en fosfaat nodig. Vandaar dat de landbouw dus grote hoeveelheden kunstmest met deze stoffen gebruikt.

Vivianiet kan worden hergebruikt als ijzerkunstmest, wat vaak gebruikt wordt bij gewassen met ijzertekort. Er wordt flink onderzoek uitgevoerd om te kijken of en hoe het mogelijk is om het ijzer en het fosfaat te scheiden van elkaar. Dan kan het ijzer worden hergebruikt in de zuivering en het fosfaat in de kunstmest.

Oosterhof Holman en vivianiet

Oosterhof Holman Milieutechniek heeft voor Wetsus een aantal jaar geleden een eerste proefopstelling gemaakt, waarna wij de opdracht gekregen hebben om een verbetert ontwerp te maken. Dit ontwerp bestond uit een 3D tekening, stromingsschema’s en een procesbeschrijving van de ViviMag®.

Eind vorig jaar hebben wij van Kemira de opdracht gekregen om het definitieve ontwerp te maken en te bouwen.

De installatie is in een 12 meter lange container gebouwd. Het rioolslib wordt gefilterd van grote delen en haren. Het gezeefde slib gaat verder door de magneetscheider die het vivianiet uit het slib haalt. Waarna een indikkingsstap volgt, zodat er een geconcentreerder product ontstaat.

De componenten, het kabel- en leidingwerk en de besturing hebben onze monteurs ingebouwd in de container.

De installatie is onlangs geplaatst in Schönebeck Duitsland. Karst Wierenga heeft deze installatie opgestart met de opdrachtgever.

Deel op Facebook Deel op LinkedIN