Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Reflecterend asfalt maakt Onderdendamsterweg veiliger

De Onderdendamsterweg tussen Warffum en Onderdendam kreeg reflecterend asfalt en een nieuw fundament. De gemeente Eemsmond wil zo de veiligheid langs het Warffumermaar vergroten. Het reflecterende materiaal is door PolyCiviel en Oosterhof Holman ontwikkeld. Oosterhof Holman Infra legde het nieuwe asfalt aan.

Het is voor het eerst dat de gemeente Eemsmond reflecterend asfalt laat aanleggen. Wethouder Harald Bouman: “De Onderdendamsterweg is inwoners van Warffum en de gemeenteraad al jaren een doorn in het oog. De weg is smal, er zitten veel bochten in en er zaten om de haverklap grote kuilen in de weg en de bermen. Het fundament van de weg is versterkt en om de veiligheid te vergroten komt bovenop dit nieuwe fundament reflecterend asfalt. De weg kan daardoor langer mee en we leveren op deze manier ook een bijdrage aan de verkeersveiligheid.”

WEMAC in actie op de Onderdendamsterweg

Weg licht op

Het nieuwe asfalt reflecteert het licht van de weggebruikers waardoor het contrast tussen de lichte weg en de donkere berm scherper wordt. Ook zijn obstakels en andere weggebruikers door het reflecterende licht beter zichtbaar. Naast het reflecterende asfalt wordt aan weerszijden van de weg een strook bermbeton in een donkere kleur aangelegd. Hierdoor wordt de scheiding tussen weg en berm verduidelijkt.

In fases

Het reflecterende asfalt is aangelegd tussen de brug Hoantil en de gemeentegrens met Bedum. Volgend jaar wordt het gedeelte tussen de brug en de kruising Kloosterweg aangepakt. Als de ervaringen positief zijn, gaat de gemeente het asfalt ook op andere wegvlakken gebruiken. Naast dat het de veiligheid vergroot, heeft reflecterend asfalt ook als voordeel dat er minder snel spoorvorming ontstaat.

Het nieuwe asfalt voordat de reflecterende laag werd aangebracht
Deel op Facebook Deel op LinkedIN