Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

QuakeShield bij EenVandaag: koolstofstrip beschermt huizen tegen aardbevingen

Groningers kunnen vanaf vandaag hun aardbevingschadeclaims indienen bij het schadeloket van de Commissie Mijnbouwschade. Het loket neemt daarbij de schadeafwikkeling over van het Centrum Veilig Wonen. De NAM speelt geen rol meer bij dit schadeloket. Daarmee wordt een klein deel opgelost, maar niet alles. Veel Groningers die wonen in het aardbevingsgebied voelen zich absoluut niet veilig in hun eigen huis. Veel huizen staan al in de steigers om aardbevingsbestendig te worden gemaakt. Daarbij wordt al langer gewerkt met het zogenaamde ‘stalen skelet’. Een andere oplossing is QuakeShield, een innovatie van Oosterhof Holman en SealteQ. Martin van der Leest van QuakeShield was vandaag in de studio bij EenVandaag, en werd live op NPO Radio 1 ge├»nterviewd door Suzanne Bosman.

Hij geeft aan dat het idee om koolstofstrips te gebruiken voor aardbevingsbestendige woningen afgeleid is uit de wegenbouw. “Koolstof is acht keer sterker en lichter dan staal. Bij viaducten worden koolstofstrips gebruikt om die te versterken en ook wordt het gebruikt in de vliegtuigbouw. Het grote voordeel is dat het enorm sterk is, maar het product wordt niet zwaarder.” Na veel testen door onder andere de TU Delft en TU Eindhoven is QuakeShield in gebruik genomen in een aantal woningen in Groningen.

Woningen hebben al aardbeving meegemaakt

Begin dit jaar werd Oost-Groningen nog opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. De ultieme test om te kijken of er schade is aan de Quakeshield-woning. De woning staat middenin het aardbevingsgebied. Van der Leest ging kijken of er scheuren in de woning te vinden waren. “De woning was honderd procent scheurvrij.” Inmiddels zijn er al 39 woningen in Oost-Groningen die gebruik maken van Quakeshield.

Oude manier kost onnodig veel geld

Er wordt onnodig veel geld besteedt aan het verstevigen van de huizen in het Groningse aardbevingsgebied. Die kritiek uitte veiligheidsdeskundige Ira Helsloot, en belangrijk adviseur van het ministerie van Economische Zaken eerder bij EenVandaag. Volgens hem worden huizen op een manier verstevigd die niet wordt gebruikt in landen waar aardbevingen regelmatig voorkomen. Dat kost klauwen met geld. Quakeshield is een goedkopere manier, maar was nog vrij onbekend. “De overheid maakt gebruik van manieren die er al waren om de woningen te verstevingen. Deze nieuwe manier was nog redelijk nieuw”, zegt van der Leest.

Internationale belangstelling

Inmiddels is de verstevigingstechniek wel bekend bij de overheid. Van der Leest geeft aan dat de versteviging tot op heden alleen wordt gebruikt in Oost-Groningen, maar er is internationale belangstelling voor. “Zuid-Europa en Nieuw-Zeeland hebben belangstelling voor dit project, maar wij wachten nog op Europees patent. Iemand anders moet namelijk niet met het idee aan de haal gaan.”

Bekijk hier het interview bij EenVandaag >>

Deel op Facebook Deel op LinkedIN