Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

QuakeShield draagt testapparatuur over aan innovatiecentrum BuildinG

De door Quakeshield ontwikkelde testapparatuur, waarmee bouwkundige wandelementen kunnen worden onderworpen aan diverse trekkrachten, krijgt een definitieve plek bij BuildinG. Vanmorgen vond de officiële overdracht plaats in het aanbouw zijnde gebouw waar de testapparatuur straks haar plek zal vinden. ‘BuildinG’ staat voor Build in Groningen en is het kennis-­‐ en innovatiecentrum voor toekomstbestendige bouw en infra. In BuildinG komen ondernemers, onderzoekers en overheden samen om nieuwe producten te testen en te ontwikkelen die in Noord-­Groningen en daarbuiten gebruikt kunnen worden. Met als doel een veilige en comfortabele woon-­‐ en leefomgeving te creeeren. Het innovatieplatform is opgericht door de Economic Board Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Bouwend Nederland en TNO.

QuakeShield is een innovatief systeem van de Groningse bedrijven SealteQ en Koninklijke Oosterhof Holman. De toegepaste methode zorgt ervoor dat metselwerk preventief wordt versterkt. Peter Westra van Oosterhof Holman: “Toen de aardbevingsproblematiek in 2012 serieuze vormen begon aan te nemen, dachten we: we kunnen wachten op een oplossing, of we gaan zelf aan de slag. We besloten zelf een product te ontwikkelen om gebouwen preventief te versterken: QuakeShield was geboren. Omdat we geloven in kennisdeling en samenwerken, zijn we uiteindelijk samen met professor Jan Rots – ­hoogleraar Structural Mechanics for Buildings aan de TU Delft -­ een onderzoek gestart. Onze promovendus Ömer Türkmen heeft in Europa gezocht naar geschikte testapparatuur. Maar omdat dit niet beschikbaar was voor ons in Nederland, hebben we dit in eigen beheer en onder toezicht van TU Delft en Eindhoven zelf ontwikkeld en gebouwd. Toen BuildinG in beeld kwam, voelde het als een logische stap om hier de testapparatuur en opgedane kennis onder te brengen. Zo blijft de kennis die we hebben opgedaan tijdens de ontwikkeling van QuakeShield verankerd in de regio en het regionale onderwijs en kunnen we blijven kennisdelen. Ook kunnen we de samenwerking met het Groningse MKB verder uitwerken. Wat ons betreft een echte win-­winsituatie.”

Rolf Koops, directeur BuildinG: “Ik ben heel blij met de samenwerking met Quakeshield. De vlaktesters die zij hebben ontwikkeld komen straks in onze hal voor de gehele markt beschikbaar. De apparatuur is uniek en te gebruiken door bedrijven en kennisinstellingen die willen werken aan nieuwe oplossingen voor het bevingsgebied. Zo kan de bouw innoveren en daadwerkelijk bijdragen aan een sterker Groningen.”

Onderzoeksteam

Na de zomer zal de cyclische vlaktester volop gebruikt worden. Ihsan Bal, lector Aardbevingsbestendig bouwen van de Hanzehogeschool Groningen, zal er met zijn onderzoeksteam en studenten veel te vinden zijn. Zijn specialiteit is het versterken van historische gebouwen. De testapparatuur zal in zijn onderzoek een prominente plaats innemen. Daarnaast kunnen bedrijven hun innovatieve producten laten testen op de apparatuur van QuakeShield. Ook het EPI-­Kenniscentrum, een initiatief van het Alfa-­college, de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen, heeft hierin een rol. Dit opleidingscentrum voor aardbevingsbestendig bouwen gaat de ontwikkelde kennis in de praktijk gebruiken om inwoners van de provincie Groningen te helpen bevingsveilig te wonen. “This equipment can represent the real response in seismic action in full scale”, aldus Ihsan Bal. “Full scale is important in masonary and difficult to handle. The equipment can keep also the vertical load constant, which is a must, but it is also difficult. This is important, because the vertical loads of everyday life are constant during seismic loads. The seismic loads are cyclic reversals and we can simulate that. So yes, I am very happy with this high-­qualified equipment and we can use is very well in our research.”

Deel op Facebook Deel op LinkedIN