Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Oosterhof Holman ontwikkelt innovatieve dijkversterking

Voor onze lage landen is bescherming tegen het wassende water essentieel. Ook al zijn de dijken sterker dan ooit, in de toekomst moeten ze ook bestand zijn tegen klimaatverandering. Bovendien treedt op lokale plaatsen gevaarlijke verzwakking op door ‘piping’. Tijdens hoogwater kan het gebeuren dat kwelwater de grond onder de dijk wegspoelt en er een kanaal ontstaat: een pipe.

Oosterhof Holman heeft haar expertise en innovatiekracht gebundeld en een passende oplossing voor het piping vraagstuk ontwikkeld. Het afgelopen half jaar werd een machine ontwikkeld die er op effectieve wijze voor zorgt dat dijken niet zullen bezwijken aan piping.

Hoe de machine te werk gaat? Door een innovatieve constructie wordt een geotextiel in de grond onder de dijk aangebracht, waardoor het niet meer mogelijk is dat er zand met de waterstroom (pipe) wordt meegevoerd. Falen van de dijk wordt hiermee voorkomen. Door gebruik te maken van deze machine is het niet nodig om in de dijk te graven. Oosterhof Holman kan hierdoor eenvoudig en zonder roering van de grond een verstevigend geotextiel aanbrengen.

De vuurdoop in het Friese landschap

De nog naamloze machine beleeft op een gure decemberochtend haar vuurdoop in het Friese landschap. Bij het opkomen van de zon werpen de passerende weggebruikers een blik op de installatie die de afgelopen dagen is verrezen in het land dat een lokale veehouder beschikbaar heeft gesteld. Twee graafmachines staan zij aan zij met de metershoge machine, die trots twee vlaggen van Oosterhof Holman in de zuidoostelijke wind laat wapperen.

Ver van de Nederlandse waterkeringen wordt de nieuwe, gepatenteerde werkwijze voor het eerst toegepast op de Friese klei. Na een warme kop koffie en een korte uitleg over de werkwijze van de machine, aanschouwt een groep genodigden uit het hele land met meer dan gemiddelde belangstelling hoe de eerste meters geotextiel de weg naar beneden weten te vinden.

De twee graafmachines houden de machine op zijn plaats bij het aanbrengen van het textiel. Er wordt namelijk flink wat kracht gebruikt om het geotextiel de grond in te duwen. Afgezien van het feit dat er veel kracht voor nodig is om op deze diepte te komen, zorgt het textiel voor extra wrijving met de grond. Zodoende wordt er qua materieel en materiaal flink uitgepakt om de klus te klaren.

Positief resultaat

Hoewel het een pilot betreft, zijn de resultaten bijzonder positief. Op deze ochtend zijn twee verschillende soorten geotextiel de grond ingebracht. Tijdens het inbrengen blijkt dat de materialen zich verschillend gedragen en dit levert waardevolle informatie op voor de doorontwikkeling van de machine. Volgende week komen de graafmachines weer in actie om de geotextielen te ontgraven. Door het materiaal weer uit te grond te verwijderen, komen we meer te weten over de staat waarin het verkeert wanneer het diep in de grond aangebracht wordt.

Deel op Facebook Deel op LinkedIN