Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Door Oosterhof Holman omgebouwde mestvergister officieel geopend

Onder het toeziend oog van circa 150 belangstellenden werd op 11 juli 2016 de nieuwe mestvergister van Biogas Leeuwarden geopend. Nadat de eerste werkzaamheden in november 2016 van start gingen, is de vernieuwde installatie vanaf deze dag officieel in gebruik. De burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone verrichtte de openingshandeling, waarmee de vergistingsinstallatie direct in bedrijf ging.

De mestvergister van de Dairy Campus is in staat om in slechts vijf uur genoeg energie te produceren om één huishouden een jaar lang van energie te voorzien. De vergistingsinstallatie zal zodoende per jaar aan ongeveer 1.600 huishoudens van stroom kunnen voorzien en 700 huishoudens in Techum van warmte. Bij de productie van de mestvergister werd een veelbelovende technologie uit Amerika ingezet. Naast mest, wordt er ook gebruik gemaakt van andere organische materialen, zoals houtsnippers en bermgras. Zodoende worden veel materialen, die anders op de compostbult of bij het afval belanden, ingezet om energie op te wekken.

Het 6 miljoen euro kostende project krijgt een bijdrage van het Fúns Skjinne Fryske Enerzjy. Oosterhof Holman bioEnergie bouwde in een kort tijdsbestek de bestaande installatie om. Het idee? Hogere opbrengsten tegen lagere kosten.

Biogas Leeuwarden is een initiatief van Evergreen Energy, Clark Technology en Universal Energy Solutions. Partners zijn de Dairy Campus, Oosterhof Holman en Adverio Engineering. De ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door Fúns Skjinne Fryske Enerzjy en het Nationaal Groenfonds.

Deel op Facebook Deel op LinkedIN