Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Oosterhof Holman Beton- en waterbouw en Gemeente Enkhuizen kiezen voor circulaire gordingen

In opdracht van Gemeente Enkhuizen is Oosterhof Holman Beton- en waterbouw de afgelopen periode aan de slag geweest met het vervangen van de wrijfgordingen in de oude haven van Enkhuizen. Om oude gordingen te vervangen wordt er in de meeste gevallen gekozen voor nieuwe gordingen. Wat gepaard zou gaan met het kappen van tropisch hardhout. Opdrachtgever en opdrachtnemer sloegen de handen ineen en kwamen met een duurzaam alternatief.

Hergebruikte basralocus palen

Tijdens het onderhoud van de havens in Enkhuizen verwijderden wij vorig jaar Basralocus palen. Basralocus is een tropisch hardhout wat bij uitstek geschikt is voor bijvoorbeeld waterbouw, gevelbetimmeringen, binnenbetimmeringen en parketvloeren. In de waterlijn verkeerde het hout in slechte staat, maar de delen onderwater verkeerden nog in goede conditie. Uitstekend herbruikbaar dus en zonde om niets mee te doen.

Daarom stelden wij voor de vrijgekomen palen te laten verzagen naar de gewenste maten, en deze bewerkte palen te gebruiken als wrijfgordingen voor vervanging van de gordingen in de oude haven. Zo hoefden wij dat geen nieuwe wrijfgordingen te bestellen, waarmee we voorkomen dat er zeker 26 bomen gekapt en gezaagd moeten worden. Samen met Gemeente Enkhuizen beperken wij op deze manier de belasting op het milieu.

Mooi en circulair

Beheerder Louw van Sinderen van Gemeente Enkhuizen is blij met het resultaat, hij vertelt: “Aanschouwende de circulaire gordingen die jullie hebben aangebracht, ben ik als beheerder trots dat we de openbare ruimte zo mooi hebben gemaakt, en dan ook nog circulair.”

Deel op Facebook Deel op LinkedIN