Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Onze KOH Bouwvrouwen: Ruth van der Laan en Corina van Zanten

De bouwwereld is gezellig en lekker normaal!

‘Van ons hoeft het niet persé om als vrouw in de bouw in de spotlights gezet te worden. We doen ons werk, we vinden het hartstikke leuk en voelen ons thuis in de bouwwereld.’ Ruth van der Laan (23 jaar) – nu 2 jaar uitvoerder – en Corina van Zanten (24 jaar) – ruim 3 jaar werkvoorbereider – zijn vanuit hun stage voor de HBO opleiding Civiele techniek bij Koninklijke Oosterhof Holman terecht gekomen. ‘Beton- en waterbouw is heel divers. In Nederland is veel kennis aanwezig van water(beheersing); er is veel potentie en waar je dus zelf ook in kunt groeien. Het vak boeit ons ontzettend. In dat opzicht zouden we het iedereen aanraden om hierin te werken. Het is, binnen de projectkaders, een heel vrij beroep. Maar het moet natuurlijk wel bij je passen. En of je nu vrouw of man bent, je moet altijd doen wat je echt leuk vindt!

Waar zijn jullie trots op?
Voor Ruth zonder twijfel de nieuwe brug bij Dijkstil te Leens. Een mooi kunstwerk waar ik van het begin tot het eind bij betrokken ben geweest. Het uitbreiden van de jachthaven op Ameland was voor Corina één van de hoogtepunten. Het was voor mij het eerste project waar ik als werkvoorbereider en uitvoerder aan de slag was. Het mooie van ons vak is dat je echt iets doet en (zichtbaar) bouwt.

Overigens begrijpen we wel dat er aandacht voor is om als vrouw in deze mannenwereld aan het werk te zijn. Wij merken natuurlijk ook dat we als vrouwelijke werkvoorbereider en uitvoerder best een beetje een uitzondering zijn. Intern is het ondertussen aardig bekend dat er vrouwen op de bouwplaats aan het werk zijn. Extern wordt er nog niet altijd automatisch vanuit gegaan. Zo worden onze mannelijke collega’s vaak eerst aangesproken met een vraag, als dan blijkt dat ze één van ons moeten hebben dan zie je soms de twijfel. Maar als vrouw heb je ook wel een bepaalde gun-factor. Onbewust is er de gedachte dat je als vrouw wellicht nog niet helemaal ingevoerd bent, zodra je laat zien dat je verstand van zaken hebt dan heb je vaak wel een streepje voor.

Wij zouden in ieder geval niet anders willen dan werken in de beton- en waterbouw. Het is afwisselend, leuk en er is ook veel gezelligheid. We werken met kleine en hechte teams, we helpen elkaar allemaal. En man-vrouw grappen zijn er natuurlijk ook. Prima! Ze denken echt goed om ons. Is er zwaar werk, dan nemen ze dat (zonder dat wij dat zeggen hoor) voor ons uit handen!

Deel op Facebook Deel op LinkedIN