Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Lindes ringweg logeren in ‘bomenhotel’

De kaalslag bij de zuidelijke ringweg in Groningen doet pijn aan de ogen, zo meldde het Dagblad van het Noorden dit weekend. Maar het groen komt ooit terug. In het ‘bomenhotel’ bij De Stainkoeln wachten lindes geduldig.

Voor een deel verdiept

De zuidelijke ringweg ligt nu op een soort dijk. Dat gaat flink veranderen: de weg is straks voor een deel verdiept aangelegd. De taluds waarop het groen tot voor kort stond, gaan verdwijnen. Daarnaast is veel groen weggehaald omdat de zuidelijke ringweg straks meer rijbanen heeft. Het doel is dat er voor iedere weggehaalde boom één terugkomt. Van de zeshonderd bomen die zijn verwijderd, kunnen ongeveer 150 verplant worden.

Bomenhotel

Daarvan staan er nu ongeveer 45 achter De Stainkoeln aan de Winschoterweg. Door medewerkers van Het Groninger Landschap is het gebied al gedoopt tot een zogenoemd bomenhotel. Dirk Zwakenberg, groenadviseur bij Combinatie Herepoort: “Zo had ik het nog niet bekeken. Maar je zou het inderdaad een hotel kunnen noemen. De bomen logeren op deze plek totdat ze weer terug kunnen naar een plek langs de ringweg.” De bomen bij De Stainkoeln zijn lindes die tot voor kort op de taluds bij de Lübeckweg stonden. “Lindes kunnen veranderende omstandigheden goed aan en zijn dus goed te verplanten”, aldus Dirk. “De bomen zijn redelijk gezond en stonden in een brede berm, waardoor de kluit goed rondom is gegroeid. De wortelvorming van bomen die op een talud stonden, is vaak minder goed.”

In 2021 naar de nieuwe plek

De bomen bij De Stainkoeln gaan naar verwachting in 2020 of 2021 naar hun nieuwe plek. Dat is niet de Lübeckweg, maar waarschijnlijk het nieuwe Zuiderplantsoen, dat ontstaat door de gedeeltelijke overkapping van de ringweg. Het bomenhotel heeft dependances in het Stadspark en bij het Gomarus College, daar staan minder bomen. De bomen bij De Stainkoeln krijgen binnenkort een upgrade. “Ze staan nu in een weiland; de grond is daar niet helemaal goed”, vertelt Dirk. “Om die reden gaan we de situatie nog verbeteren, zodat ze beter wortelen.” Komende week worden de laatste bomen die voor een verplaatsing in aanmerking komen weggehaald. Ook dat gebeurt bij de Lübeckweg.

Auteur: Richold Brandsma
Foto: Duncan Wijting

Deel op Facebook Deel op LinkedIN