Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Kringloopconcept Bokashi werpt vruchten af

Sinds jaar en dag krijgt Gruno Recycling bladmateriaal binnen van de gemeente Groningen. Het blad wordt gecomposteerd, een proces dat een aantal jaren duurt. Een nieuwe methode om organisch (rest)materiaal te fermenteren en toe te passen als effectieve bodemverbeteraar is Bokashi. Hiermee wordt het fermenteerproces verkort tot 10 weken, waarna er een volwaardig voedingsproduct voor de bodem is ontstaan. In december is, in samenwerking met de gemeente Groningen en Mulder Agro, een pilot uitgevoerd met Bokashi.

Kringloopconcept voor biodiversiteit

Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’, dat met behoud van energie wordt teruggegeven aan de bodem. Het is een kringloopconcept met als doel de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bioactieve voedingsstoffen. Bokashi ontstaat met behulp van effectieve micro-organismen ontwikkeld door Prof. Dr. Teruo Higa in Japan. Het fermenteerproces van onze pilot is in het voorjaar afgerond en de analyses lieten mooie waarden zien. De eerste partijen Bokahi zijn inmiddels uitgereden bij diverse klanten.

Geïnteresseerd?

Geïnteresseerd in de mogelijkheden van Bokashi? Neem dan contact op met Jan Folkert de Vries via 06-13 13 63 28 of info@gruno-recycling.nl.

Deel op Facebook Deel op LinkedIN