Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Krachtpatser knapt kademuren Amsterdam op

De renovatie van de kademuren van de Amsterdamse Lijnbaansgracht is al enige tijd in uitvoering. Combinatie Kade 2.020 heeft een innovatieve manier ontwikkeld om de vervanging vanaf het water te doen. Hierdoor hoeven er tijdens de werkzaamheden geen straten te worden afgezet zodat het hoofdstedelijke verkeer geen hinder ondervindt. Paradepaardje van de renovatie is de ‘Krachtpatser’, een speciaal voor dit project ontwikkelde drijvende pontonconstructie om de nieuwe kademuur elementen in de gracht te plaatsen.

‘De vervanging van de Amsterdamse kademuren is een urgente opgave in een historische omgeving. De Amsterdamse grachten bepalen het stadsbeeld van onze hoofdstad dus daar moeten we zorgvuldig mee omgaan’, stelt Sander de Haan, CEO van Koninklijke Oosterhof Holman. De bouwer is onderdeel van de combinatie Kade 2.020 waarin ook CMD Civiele Werken, ingenieursbureau Sweco en bouwadviesbureau Strackee participeren.

De krachtpatser is ontworpen en ontwikkeld in opdracht van de nautische specialisten van PK Waterbouw, welke de uitdaging aan wilden gaan om samen met Kade 2.020 de kademuren te vervangen.

“De naam krachtpatser is gekozen omdat je ook eigenlijk wel een krachtpatser bent als je betonnen elementen van 25.000 kilo kan tillen en zorgvuldig kan plaatsen"

- André Krijger (PK Waterbouw)

De krachtpatser wordt voor het eerst ingezet op het pilotproject de Lijnbaansgracht in Amsterdam. Dit is voor Kade 2.020 en PK Waterbouw van groot belang. Indien dit project slaagt, wordt er een langdurend partnerschap gesloten met de gemeente Amsterdam. De Haan: ‘Op de traditionele manier van bouwen zou dit jarenlang verkeershinder betekenen op de grachten. Belangrijk is ook met onze manier er geen beeldbepalende bomen hoeven te worden gekapt. Bovendien is de gangbare manier kostbaarder dan de innovatieve methode die wij hebben ontwikkeld.’

De  Krachtpatser is gisteren te water gelaten in de Delftse Schie bij scheepswerf Bocxe B.V. Hierna vaart deze naar het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Daar liggen de betonnen elementen klaar waarmee de kademuur wordt vervangen. Elk element weegt 35 ton. De pontonconstructie bestaat uit twee stalen bakken van elk 7 meter lang met een hefconstructie van 5 meter lengte er middenin. De krachtpatser transporteert en plaatst het betonnen element vanaf de opslag naar zijn definitieve plek in de kade.  Vooruitlopend op de plaatsing zijn er langs de kades stalen palen aangebracht waarop de elementen geplaatst worden. Het is een slimme manier om efficiënt en kostenbesparend te werken. We hebben maximaal tien medewerkers nodig bij drukte en in rustige tijden kunnen we het met twee medewerkers af.’

De ‘Krachtpatser’ is gebouwd bij Volger Konstruktie in De Rijp en scheepswerf Bocxe B.V. in Delft in opdracht van PK Waterbouw. Het beperken van uitstoot tijdens het bouwen is één van de belangrijkste eigenschappen waaraan het ponton moest voldoen. Daarom is de krachtpatser volledig elektrisch aangedreven vanuit de accu’s van de elektrische duwboot.

In tegenstelling tot de gangbare methoden voor kademuurvervanging waar de kademuur in één keer over de hele lengte van een rak wordt vervangen, werkt Kade 2.020, stapsgewijs, in kleine vakken de kade af. De Haan: ‘We schuiven van vak naar vak. Alle werkzaamheden voeren we uit vanaf het water en met één werkponton. We vervangen steeds 5 meter kademuur en werken trillingvrij en zonder bouwkuip en bemaling. Hierdoor is de impact op de omgeving minimaal en kunnen bomen blijven staan.’

Deel op Facebook Deel op LinkedIN