Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?
Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
De beste ideeën ontstaan achterop een bierviltje, wordt wel eens geroepen. Zo ook het ambitieuze plan om de verkeersbrug in de Wâlddyk bij Oudwoude te vervangen door een tweedehands exemplaar. Een tweedehands brug; het klinkt wellicht vreemd, maar waarom zouden we het niet gewoon proberen? Circulariteit, duurzaamheid, tweedehands, allemaal termen die tegenwoordig ‘hot’ zijn. De winkels met tweedehands spullen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar het hergebruiken van bouwmaterialen zoals een brug is compleet nieuw. Oudwoude heeft de primeur.
Tijdens een kenniscafé georganiseerd door de gemeente Noardeast-Fryslân en Ohpen Ingenieurs ontstond dit innovatieve idee. In plaats van nieuwbouw is het plan opgevat om een gebruikte brug te zoek, aan te passen en te plaatsen.
De belangrijkste vraag bij dit project is uiteraard: hoe kom je aan een gebruikte brug? De advertentie “Gemeente zoekt brug” was de aftrap van onze bijzondere circulaire reis op zoek naar een tweedehands brug. Tot onze grote verrassing kregen we vrijwel direct vijf bruggen aangeboden. Na een beoordeling werd gekozen voor het bewegende deel (het valdeel) van de voormalige brug uit Ritsumasyl.
Deze nieuwe manier van denken vraagt ook een nieuwe manier van samenwerken. De manier waarop het hergebruik van deze brug tot stand is gekomen, is een schoolvoorbeeld van hoe je samen duurzaam handelen in de praktijk brengt. Met onze samenwerking doorbreken we het traditionele opdrachtgever-opdrachtnemer model. Samen bewijzen we dat circulariteit een kwestie is van doen. Om te onderzoeken óf en hoe het tweedehands brugdek uit Ritsumasyl toegepast kan worden ter vervanging van de brug Aldwâldmersyl zijn we een haalbaarheidsonderzoek gestart. Op basis van dit onderzoek is gebleken dat het valdeel van de brug uit Ritsumasyl niet bruikbaar is. Uiteraard een teleurstelling, maar dat betekent echter niet het einde van onze samenwerking. Het heeft juist geleid tot nieuwe inzichten en een intrinsiek gemotiveerde projectgroep, die dit project alsnog tot een goed einde wil brengen. De wil om het te laten slagen, is alleen maar groter geworden, waardoor de samenwerking nog hechter is geworden.