Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

De duurzame keet: Paulus de Haan z’n kleine wonder

Als we aan komen rijden op de Oedsmaweg in Grou, zien we tijdelijke verkeersbebording en bouwhekken opdoemen. De oranje-groene kleuren van het materiaal verraden dat het hier gaat om een werklocatie van Koninklijke Oosterhof Holman. Aan de wal van de jachthaven is de grond verontreinigd door een brand die 60 jaar geleden bij de houtopslag van fabrikant Halbertsma plaatsvond. Oosterhof Holman Milieutechniek (OHM) is momenteel bezig met het saneren van deze grond. Ter aanvulling wordt Oosterhof Holman ook nog ingezet voor het vervangen van de steigers, damwanden en vlonders, terwijl er ook nog gebaggerd wordt in de jachthaven. Een mooie demonstratie van Oosterhof Holman als totaaloplosser, allemaal geregisseerd vanuit een duurzame keet!

Uitvoerder Paulus de Haan coördineert de werkzaamheden die worden uitgevoerd in Grou. Hij maakt hierbij gebruik van de duurzame directiekeet, voorzien van 9 zonnepanelen die 4 accu’s van elektrische lading voorzien. Een aantal jaren geleden is Oosterhof Holman in actie gekomen om milieuvriendelijker te werk te gaan. Een van de maatregelen die hierbij werd getroffen was het aanbrengen van zonnepanelen op een aantal directieketen. Paulus de Haan gebruikt al enkele jaren een duurzame keet. “Ongeveer 2,5 jaar geleden werd ik benaderd of ik mee wilde doen aan een pilot met een keet die verduurzaamd werd door Elize Energie. Eerst was ik sceptisch, omdat ik vanuit praktisch oogpunt mijn vraagtekens bij het gebruik had. Maar nu wil ik eigenlijk niet meer anders, het is mijn kleine wondertje!”, aldus Paulus.

Milieuvriendelijk, kostenbesparend en een goede uitstraling

De voordelen berusten volgens Paulus op 3 pijlers: milieuvriendelijkheid, kostenbesparing en uitstraling. Paulus legt uit: “Niemand zit te wachten op een machine die de hele dag vieze uitlaatgassen de lucht in blaast. Voor het milieu is het natuurlijk veel beter om zelf je energie op te wekken. Aan de energie die ik dagelijks opwek met mijn zonnepanelen, heb ik ruim voldoende en ik kan er vaak wel drie dagen mee vooruit, vooral in de zomer. Voor de zekerheid heb ik een klein benzine-aggregaatje mee in de winter, wanneer er minder stroom wordt opgewekt. Ik zie het als een sport om dit aggregaatje zo weinig mogelijk te gebruiken door slim energie te besparen. Dit doe ik door bijvoorbeeld led-lampjes te gebruiken en één grote pot vol koffie te zetten, in plaats van meerdere kleine hoeveelheden op een dag. ”

Rekenwerk

Als we Paulus de Haan vragen wat het gebruik van een duurzame keet hem aan kosten bespaart, haalt hij snel een notitieblok erbij. Al snel kan hij veel kosten wegstrepen, zoals het huren van een groter aggregaat, brandstofkosten en extra handelingen die gepaard gaan met het aggregaat. Na wat rekenwerk komt hij op een besparing van ruim €230,- per week. “Ik heb ongeveer 10 KWh nodig per week, wanneer ik een aggregaat gebruik betaal ik dus €23,- per KWh, wat ongeveer 100 keer zo duur is als de normale prijs!”

De duurzame keet heeft volgens Paulus een positieve invloed op de uitstraling van het bedrijf: “Iedereen die ik tot nu toe op visite heb gehad, reageert positief op deze keet. Ook de omgeving heeft er baat bij dat er geen aggregaat wordt gebruikt, omdat dit altijd voor lawaai zorgt. Dit geldt ook voor mezelf, ik vind het fijner werken zonder de geluidsoverlast van een ronkende dieselmotor.” Paulus kan iedereen de duurzame keet aanraden: “Ik heb nu altijd stroom, de koelkast kan ’s nachts gewoon aanblijven en ’s ochtends kan ik gelijk beginnen met koffie zetten. En je ziet het zelf, alles doet het gewoon!”

Deel op Facebook Deel op LinkedIN