Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Contractondertekening voor bouw biogasinstallatie Wallonië (België)

Vorige week was de officiële contractondertekening tussen Oosterhof Holman BioEnergie, Adverio en Biogas Lern-Apprend, voor de bouw van een biogasinstallatie in Bütgenbach, Wallonië (België). Een bijzondere samenwerking met een gemeenschappelijk doel: bijdragen aan een duurzame toekomst voor iedereen.

De vier initiatiefnemers – Wilfried Heck, Armin Schell, René Gauder en Roger Gauder – komen zelf uit de gemeente Bütgenbach, en zijn 12 jaar geleden een samenwerking gestart met een ietwat eigenaardige naam: Lern-Apprend. Dit betekent vrij vertaald ‘landbouw voor duurzame energie, met respect voor de natuur van morgen’. “We willen de boeren in de regio ondersteunen bij de mestproblematiek en een duurzame bijdrage leveren aan bescherming van het milieu”, vertelde Wilfried Heck tijdens zijn bezoek aan Oosterhof Holman. Een ideaalbeeld waarin ze zeer volhardend zijn. “Onze ambities voor duurzame energie zijn groot, maar het was lastig hierin de samenwerking met anderen te vinden”, gaf Heck toe. “De overheid vond onze plannen in eerste instantie waanzin, maar we zijn blijven investeren en hebben altijd aan onze ideeën vastgehouden. Als we de natuur voorop stellen hoeven we ons geen zorgen te maken over onze toekomst; dat is en blijft het grondidee. Door de lange voorgeschiedenis zijn we des te blijer dat we hier vandaag zijn om onze handtekening te zetten onder deze samenwerking. En Adverio: bedankt voor het geduld..”

De bouw van de biogasinstallatie is een mooie internationale samenwerking

Duurzame samenwerking

Klaas Hofstra van Adverio licht deze laatste opmerking toe: “Drie jaar geleden belandden de heren op een dood spoor: Duitse leveranciers stonden niet open voor de ontwikkeling van producten die noodzakelijk zijn voor de bouw van de installatie. Wij boden wel die flexibiliteit en dachten met ze mee. Dit was het begin van een duurzame samenwerking.” Ook het regelen van de financiering was bepaald geen sinecure. “Wallonië is een geval apart omdat ze hun eigen wetten en regels hanteren. Het vinden van een geldschieter buiten de regio is dan ook erg lastig”, vertelt Hofstra. Uiteindelijk is de financiering rond; de financier waardeert de volharding en het doorzettingsvermogen van de heren en besloot dit te belonen. Adverio regelt in dit project de engineering en het projectmanagement, Oosterhof Holman de volledige bouw en uitvoering. Wanneer de financiering officieel rond is, moet de installatie binnen 16 maanden operationeel zijn.

Oranjekoek en koffie voor de Waalse heren

Samenwerking met regionale boeren

Lern-Apprend werkt nauw samen met Eifel Agro Energy, bestaande uit ongeveer honderd boeren uit de gemeenten Bütgenbach, Büllingen, Amel, Weismes en Malmedy. Ze leveren straks mest en gras voor de biogasinstallatie. Tegelijkertijd voorkomen ze zelf hoge kosten voor de bouw van grootschalige opslagfaciliteiten voor vloeibare mest; wat door de Waalse wet wordt voorgeschreven. Een win-winsituatie dus. De mest moet in grote transportcapaciteiten worden geleverd, vanuit een omtrek van ongeveer 15 kilometer. Wederom in het kader van duurzaam handelen.

Landschappelijk ingepast

De biogasinstallatie wordt gebouwd op een 5,51 hectare groot terrein van de gemeente Bütgenbach, met een erfpachtrecht van 30 jaar met mogelijkheid tot verlenging. Ook ontvangt de gemeente een bepaald bedrag per geproduceerde megawatt. De installatie wordt middenin een prachtig natuurgebied gebouwd, wat landschappelijk inpassing een belangrijke vereiste maakte. Daarom wordt de installatie verdiept aangelegd; alleen de daken zijn straks beperkt zichtbaar.

Het proces van de biogasinstallatie

Werking installatie

Het proces van de biogasinstallatie werkt als volgt: de regionale landbouw levert mest en gras aan de installatie, hier wordt biogas uit gewonnen en omgezet in elektriciteit. De warmte die bij dit proces wordt opgewekt, wordt voor een deel geleverd aan de biogasinstallatie en de restwarmte is voldoende om het digistaat te drogen/pelletiseren. Bij het proces komt eveneens water vrij. Na zuivering zal dit weer worden terug geleverd aan de landbouw, industrie en natuur. De kunstmest die tot slot wordt geproduceerd door de biogasinstallatie, gaat deels naar de retail, maar grotendeels terug naar de landbouwsector. De twee generatoren van de installatie zullen ongeveer 10 miljoen kWh elektriciteit per jaar produceren. De groene stroom wordt voor een klein deel gebruikt voor het proces en het overgrote deel gaat op het openbare netwerk.

Deel op Facebook Deel op LinkedIN