Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?
Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Het Friesland College in Leeuwarden besteedt veel tijd aan het enthousiasmeren van jonge meiden voor de techniek, wat wij als Koninklijke Oosterhof Holman alleen maar kunnen toejuichen. Onlangs organiseerde de school een rolmodellenbijeenkomst, waarbij vrouwen uit de bouw in speeddate vorm vertelden over hun keuze voor een vervolgopleiding, het werk dat ze nu doen en wat techniek voor ze betekent. Onze collega Mary Mulder, werkvoorbereider voor Oosterhof Holman Milieutechniek, was een van de rolmodellen. Hier zijn we als bedrijf uiteraard bijzonder trots op! “Ik vind het geweldig om anderen – zowel jongens als meiden – te kunnen enthousiasmeren voor het werk dat ik graag doe en veel energie uit haal”, aldus Mary.
“Het mooie aan de bijeenkomst vond ik dat je heel snel de verschillen ziet tussen de meiden”, vertelt ze. “De een weet al precies wat ze wil gaan doen en is heel standvastig, de ander is nog zoekende en stelt veel vragen. En dan heb je nog de observerende groep.” Zelf wist ze op haar veertiende dat ze de bouw in wilde. “Achter mijn ouderlijk huis werd destijds een woonwijk gebouwd. Tijdens de bouw heb ik hier vele uren doorgebracht en toen wist ik het zeker: dat wilde ik ook. Bouwwerken ontwerpen, plannen maken en buiten gerealiseerd zien worden. Waar anderen een bijbaan hadden in de supermarkt, had ik vanaf mijn vijftiende een baantje in de bouw. Als bouwvakker, met de hamer en de boormachine in de hand.” Mary heeft de opleiding Bouwkunde gevolgd aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ondanks dat ze bij Milieutechniek werkt, heeft ze een constructieve specialisatie gedaan en stage gelopen op Curaçao. Na een mooie carrière bij MUG Ingenieursbureau en BAM in Amsterdam, kwam ze in juli 2015 bij Oosterhof Holman terecht. Ze houdt zich voornamelijk bezig met werkzaamheden voor de Rotterdam-Rijn Pijpleiding Maatschappij (RRP).
Mary is van mening dat mannen over het algemeen zaken anders benaderen dan vrouwen. “De denkwijze en manier van communiceren verschilt. Ik denk dat de technieksector zich verder kan ontwikkelen met de juiste verdeling van mannen en vrouwen. Dat geeft een goede dynamiek.”