Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Aanleg turborotonde Noorderhogeweg-Nijtap via BouwApp te volgen

Om de verkeersdoorstroming te verbeteren en te waarborgen in de toekomst, is een aanpassing van de rotonde Noorderhogeweg-Nijtap nodig. Op basis van de huidige en verwachte verkeersstromen passeerden verschillende oplossingen de revue. De huidige rotonde aanpassen naar een turborotonde blijkt de beste oplossing. Koninklijke Oosterhof Holman is verantwoordelijk voor de uitvoering. Omdat de omgeving een belangrijke factor is in dit project, kan men op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen via de BouwApp.

De BouwApp wordt ingezet bij de aanleg van de turborotonde

Wachtrijen

Verkeer moet nu al regelmatig wachten voordat het de rotonde kan oprijden. Met name in de avondspits is het druk, zowel op Nijtap als op de Noorderhogeweg. Uit berekeningen blijkt dat er in de komende jaren een verkeersgroei te verwachten is waardoor ook in de ochtendspits verkeersproblemen zullen ontstaan. Voornamelijk het rechtdoorgaand verkeer op de Noorderhogeweg zal toenemen. Alleen een bypass aanleggen zal daardoor het probleem niet oplossen.

Ontwerp

Een turborotonde is een tweestrooksrotonde waarbij men voor de rotonde al de juiste rijbaan moet kiezen. Een dergelijke rotonde zorgt voor een betere verkeersdoorstroming. De Noorderhogeweg krijgt straks zowel dubbele toe- als afritten. Nu zijn er alleen nog maar twee toeritten. De rijrichting vanuit Drachten krijgt ook een dubbele toerit. In verband met de aansluiting met de Jade en de fietsoversteek hier, wordt dat een relatief korte variant. Bij de aansluiting van de Jade op Nijtap komt een middengeleider zodat fietsers in twee etappes kunnen oversteken. Dit komt de veiligheid ten goede. De naastgelegen fietstunnel blijft ongewijzigd. Gezien de staat van het riool dat onder de rotonde ligt en de voorkeur om werk met werk te combineren, pakken we dat tegelijkertijd aan. De rotonde wordt op een later moment voorzien van nieuwe verlichting en aangekleed met beplanting.

Start uitvoering

Het project gaat op 27 augustus in uitvoering, en naar verwachting wordt de nieuwe turborotonde voor de kerst van 2018 opgeleverd. Volg de werkzaamheden via de BouwApp; te downloaden in je app store.

Bron artikel: gemeente Smallingerland

Deel op Facebook Deel op LinkedIN