Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Milieutechniek

Co-vergisting

De biogasproductie uit zuivere mest is gering. Daarom worden in een vergistingsinstallatie meestal verschillende biomassastromen gelijktijdig vergist: co-vergisting. Door energierijke organische stoffen toe te voegen zoals maïs, gerst, aardappelen of restproducten uit de voedselverwerkende industrie, doen de bacteriën beter hun werk en neemt de biogasopbrengst significant toe.

De installatie

De vergistinginstallatie bestaat uit een opslag waar mest en co-producten zijn opgeslagen. In de voorbehandelingsinstallatie wordt de voeding voor de vergister gemengd en voorbehandeld. De vergister zelf is een grote tank of reactor met een gasdichte overkapping, zodat er geen lucht bij het proces kan komen en het geproduceerde gas niet weglekt. Het ingevoerde materiaal wordt in de vergister geroerd met een roerwerk.

Nadat het materiaal grotendeels is uitgegist wordt het overgebracht naar de navergister. Hierin vindt nog een beperkte gasproductie plaats. De navergister fungeert ook als opslag voor het digestaat, het eindproduct van het vergistingsproces. Deze uitvergiste mest kan als dierlijke meststof op landbouwgrond worden hergebruikt.

Rentabiliteit

Het gas wordt in de meeste gevallen gebruikt om een motor te voeden, die een generator aandrijft. Een deel van de koelwarmte van de motor wordt gebruikt om de vergister op temperatuur te houden. Het gebruik van de restwarmte om bijvoorbeeld een woonhuis, een stal of een kas te verwarmen, verhoogt de rentabiliteit van de installatie.

De voordelen

Deel op Facebook Deel op LinkedIN