Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?
Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Afgelopen vrijdag 27 september is de Ooster- en Westerdiepswal in Kollum na een reconstructie van bijna een jaar feestelijk geopend. “Als de herinrichting klaar is, spring ik van vreugde de gracht in!” beloofde voormalig wethouder van gemeente Kollumerland Jelle Boerema. Deze belofte is hij nagekomen.
De Ooster- en Westerdiepswal in Kollum verkeerden in dusdanig slechte staat dat er al anderhalf jaar een parkeerverbod op de kademuren rustte. Het langverwachte project om de wallen volledig in oude staat te herstellen is één van de grootste projecten die het dorp de afgelopen jaren heeft gekend. In samenwerking met gemeente Noardeast-Fryslân en Ohpen Ingenieurs heeft Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw dit project uitgevoerd.
De omgeving is compleet vernieuwd; de kaden, straten, riolering en verlichting zijn aangepakt. Door de bredere vaart en de verhoogde bruggen is het centrum over het water beter bereikbaar gemaakt. Samen met collega-wethouder Engbert van Esch (gemeente Noardeast-Fryslân) en aannemer Harm Beerda (Koninklijke Oosterhof Holman) onthulde Boerema een steen in de kademuur die herinnert aan de reconstructie. Alle drie zijn enorm trots op het eindresultaat. Beerda: “Dit project zat voor onze medewerkers vol uitdagingen. We hadden te maken met een beperkte werkruimte. Kenmerkend was de goede samenwerking en communicatie met omwonenden, maar vooral het begrip. En daarom is het ons samen gelukt. Het resultaat mag er dan ook zijn!“.
Normaliter worden damwanden achter de kade verankerd. Maar in Kollum was dit niet mogelijk omdat de ankers dan onder de huizen terechtkomen. Gezien de leeftijd en de huidige staat van de woningen is ervoor gekozen dit risico niet te nemen. Daarom bedachten we zelf een constructie met betonnen stempels tussen de damwanden waardoor verankering achter de damwand niet nodig was. Ook moesten we afwijken van het normale patroon om de damwanden aan te brengen. Omdat trillinghinder voorkomen moest worden, schakelden we de Silent Piler in; een machine om de damwanden trillingvrij de grond in te drukken.
Van Esch: “Kollum heeft een rijke historie en dat wordt door de kademuren extra zichtbaar. Bovendien kan dit project een enorme impuls geven aan Watersportdorp Kollum en daarmee onze gemeente.“
De afgelopen jaren is er in Kollum veel geïnvesteerd in recreatieve watervoorzieningen, zijn er bruggen opgehoogd en vernieuwd en is een deel van de vaarwegen verdiept. Kollum moet de ‘De Wisselplaats in Noardeast-Fryslân’ worden waar inwoners en bezoekers van het water en land kunnen genieten.