Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?
Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
In opdracht van Waterbedrijf Groningen heeft Oosterhof Holman Milieutechniek 9 zinkers uit het Winschoterdiep verwijderd. Dit was nodig omdat de vaarwegklasse wordt verhoogd door de provincie Groningen. De oude waterleidingen zijn vervangen door nieuwe, maar de oude leidingen moesten nog worden verwijderd. Samen met Waterbedrijf Groningen en Royal Haskoning DHV is in bouwteamverband de juiste aanpak bepaald.
Het verwijderen van de zinkers was een complexe klus met een hoog risiconiveau. “De complexiteit van het werk zat in de combinatie van factoren”, aldus Chris Outhuijse. “Het was niet alleen leidingen verwijderen op en rond het water. We hadden ook te maken met omliggende kabels en leidingen, bruggen en damwanden.” Zinkers verwijderen is in Nederland geen gangbaar werk, maar voor Oosterhof Holman is het regelmatig aan de orde. We verwijderen tal van leidingen voor Gasunie, ook zinkers. Daar komt bij dat het Winschoterdiep voor Oosterhof Holman geen onbekend terrein is. Recent hebben we hier meerdere projecten uitgevoerd en afgerond. Zo zijn de kaden langs het Winschoterdiep verbeterd om overstromingen door hoog water te voorkomen, en hebben we ook hier in opdracht van Gasunie zinkers verwijderd.
De uitvoeringsmethode had als uitgangspunt zo efficiënt en veilig mogelijk te werken, met minimale risico’s, hinder en overlast. Iedere locatie had zijn eigen uitdagingen en aandachtspunten, en ook de grootte van de zinkers verschilde per locatie. “We hebben eerst de 4 kleinste zinkers met ons eigen materieel verwijderd”, vertelt Chris. “We hebben de klus geklaard met ponton ‘Katrien’, met daarop een hydraulische rupskraan en beunbakken, een duwboot voor het verplaatsen van drijvend materieel en een mobiele kraan voor oeverwerkzaamheden.” Eerst werd de leiding opgezocht, deze werd vervolgens ontgraven en vlak achter de damwand doorgeknipt met een sloopschaar. Tot slot werd de leiding omhoog getild. Voor de grotere zinkers hebben we zwaarder materieel ingezet. Een extra ponton met daarop een kraan en een rupskraan, en een langgiek extra op de wal. Ook zijn er tijdelijke damwandkuipen aangebracht voor het beschermen van het laaggelegen achterland.
Zaterdag 27 oktober is de grootste zinker verwijderd, met een diameter van maar liefst Ø 700. Voorafgaand heeft het projectteam een aantal risicosessies georganiseerd waarin alle mogelijke scenario’s uitvoerig zijn geanalyseerd. “Vervolgens hebben we gekeken hoe we deze risico’s kunnen beheersen”, licht Chris toe. “Wat doe je bijvoorbeeld als de zinker na het ontgraven boven komt drijven? We hebben alle scenario’s doorgesproken, ook bij de toolbox meeting op de dag van uitvoering. Naderhand hebben we het werk geëvalueerd.” Tijdens de uitvoering bleek dat de zinker in het midden een zwakke plek had – die voorafgaand vrijwel nooit te detecteren zijn – waardoor de zinker ging ‘knikken’ bij het omhoog tillen. Door adequaat handelen van uitvoerder Jappie de Bruin is de zinker uiteindelijk op succesvolle wijze in twee delen verwijderd.