Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Projecten

Circulair bouwen de norm bij Energiecampus Leeuwarden

Nederland circulair in 2050. Dat is de ambitie van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. In het Rijksbrede programma Circulaire Economie heeft het kabinet de ambitie weergegeven om samen met maatschappelijke partners in 2030 een (tussen)doelstelling te realiseren van 50% minder gebruik van primaire grondstoffen. Ook vanuit Circulair Friesland wordt geanticipeerd op deze nieuwe economie. Om een bijdrage te leveren aan deze doelstellingen én vanuit de duurzaamheidsgedachte van de initiatiefnemers zelf, is circulair bouwen ook de norm bij ontwikkelingen op de Energiecampus Leeuwarden.

Over circulair bouwen

Circulair bouwen is het nieuwe duurzame ondernemen, waarbij producten en grondstoffen telkens worden hergebruikt en afval en vernietiging wordt geminimaliseerd. Bij Energiecampus Leeuwarden – een initiatief van Oosterhof Holman en Ekwadraat – wordt dit onder meer vertaald naar de aanleg van circulaire infrastructuur en een circulair gebouwd kenniscentrum.

Circulair kenniscentrum

Op de voormalige stortplaats de Schenkenschans wordt het Energie Kenniscentrum Leeuwarden gebouwd. Dit gebouw wordt circulair en uniek lichtgebouwd door Friso Bouwgroep. Het ontwerp is van AchterboschZantman architecten. Hergebruik van pallets als wanden en met behulp van een 3D printer wordt van bijvoorbeeld oude shampooflesjes de gevel gemaakt. Het kenniscentrum gaat als hoofdkantoor fungeren voor Ekwadraat en als kantoor voor Oosterhof Holman. Daarnaast is er ruimte voor kennisinstellingen en startups, die doorontwikkeld kunnen worden tot grownups. Het is de plek waar alle kennis op het gebied van energie samenkomt en synergie ontstaat tussen diverse partijen. Nu al wordt er veel samengewerkt met diverse scholen. ROC Friese Poort is samenwerkingspartner van het project en geeft hiermee studenten de kans om kennis te maken met nieuwe technieken. Zo denken studenten mee met de bouw van het circulaire kenniscentrum en wordt nagedacht hoe dit innovatieve gebouw beveiligd moet worden. Tijdens Culturele Hoofdstad 2018 worden van juli t/m oktober de activiteiten op de Schenkenschans gelanceerd middels de Energy Expo.

Over Energiecampus Leeuwarden

Energiecampus Leeuwarden gaat zijn plek vinden op de voormalige vuilstortplaats Schenkenschans en aanliggende terreinen en wordt hét corporate campusterrein binnen de gemeente Leeuwarden dat groene energie levert voor eigen gebruik en de stad Leeuwarden. Ook wordt het dé locatie voor kennisdeling in experimenten of productie en kunnen er nieuwe technologieën worden ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. Tot en met 31 mei lag het ontwerp bestemmingsplan ter inzage, waarna de raad het bestemmingsplan in juli zal behandelen. Eind mei hebben de initiatiefnemers een toelichting op de voortgang van de plannen gegeven in de raad.

Kijk voor meer informatie over Energiecampus Leeuwarden op www.energiecampusleeuwarden.nl.

Beoordeling opdrachtgever

0.0Omgevingsmanagement
0.0Kwaliteit
0.0Duurzaamheid
Deel op Facebook Deel op LinkedIN