Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?
Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Het is bijna een oase van rust aan de Feantersdyk tussen Garyp en Earnewâld. Aan deze weg, gelegen aan de rand van het natuurgebied de Alde Feanen is de zandwinning Panhuyspoel van Koninklijke Oosterhof Holman gevestigd. Op deze locatie is het een af- en aanrijden van vrachtwagens en dumpers die grote hoeveelheden zand komen halen. Bij aankomst worden we verwelkomd door beheerder en shovelmachinist Cor Drent. Zijn glimlach zegt voldoende: op een zonnige dag als deze is er geen mooiere werkplek te bedenken.
Cor Drent is al ruim 26 jaar werkzaam bij Oosterhof Holman en heeft twee jaar geleden Ulbe Terpstra vervangen als beheerder van het terrein bij de Panhuyspoel. Het bevalt hem goed. “Het is hier een beetje hollen en stilstaan. Op sommige dagen is het enorm druk en op andere dagen rustiger. Gelukkig is hier altijd wat te doen. Als ik niet vrachtwagens aan het volscheppen ben, kan ik altijd zand gaan zeven. Zo ben ik er altijd klaar voor wanneer er bezoek komt”, aldus Drent.
Het is belangrijk voor grote bedrijven om te laten zien dat ze begaan zijn met het milieu
- Cor DrentHet zanddepot is gelegen in een prachtig gebied, waarbij de fluitende vogeltjes in de regel het enige geluid produceren. Een jaar geleden werd deze rustgevende ‘soundtrack’ nog overstemd door een ronkend aggregaat. Drent vertelt: “Een jaar geleden is hier door Elize Energie een scherm met zonnepanelen geplaatst. Er is hier geen aansluiting op netstroom, dus we zijn altijd afhankelijk geweest van een aggregaat als we elektriciteit op wilden wekken. Het aggregaat zorgde voor een hoop lawaai en getril, ook in de keet. Door de zonnepanelen en de bijbehorende accu’s heb ik hier geen last meer van en heb ik altijd stroom. Ik kan nu gewoon ‘s nachts de koelkast aan laten staan. De zonnepanelen zijn voor mij dus erg praktisch.”
Hiernaast zorgt het gebruiken van zonnepanelen voor een flinke afname in CO2-uitstoot. Doordat het aggregaat nu alleen sporadisch in de winter hoeft te draaien, wordt jaarlijks ongeveer 5 ton aan CO2-uitstoot bespaard. Drent vindt het een goede zaak dat Oosterhof Holman zich inzet om haar CO2-uitstoot te beperken. “Het is belangrijk voor grote bedrijven om te laten zien dat ze begaan zijn met het milieu. We hebben er daarom ook bewust voor gekozen om de zonnepanelen langs de weg te plaatsen. Zo kunnen voorbijgangers misschien ook geïnspireerd raken om actie te ondernemen.”
Naast het beperken van CO2-uitstoot is Drent actief bezig met het in stand houden van de vogelpopulatie op het zanddepot. “Al vele jaren nestelen oeverzwaluwen zich in de bulten van de zandopslag. Ik schat dat we dit jaar weer ongeveer 200 van zulke vogeltjes op ons terrein hebben. Daarom zorg ik ervoor dat ik elk jaar een steil stukje zand afgraaf waar ze terecht kunnen. Dit doen we allemaal in overleg met de vogelwacht Burgum.
Het aanleggen van zonnepanelen op het terrein aan de Panhuyspoel past goed bij de duurzaamheidsambitie van Oosterhof Holman. Het bedrijf handelt al langere tijd op niveau 5 van de CO2-Prestatieladder, waarbij alles draait om energiebesparing, het efficiënt gebruikmaken van materialen en het gebruik van duurzame energie. Bekijk hier onze CO2-footprint.