Advies op maat

Contact opnemen

Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?

Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies op maat Contact opnemen
Terug naar Nieuws

Lefgozers en -dames gezocht voor energietransitie

Afgelopen woensdag 4 september opende het Energie Kenniscentrum Leeuwarden feestelijk haar deuren. Er was veel bijzonders aan dat moment: het is bijzonder dat dit pand er nu daadwerkelijk is, de plek is bijzonder, de benodigde lef en dromen om deze energiecampus en dit pand te realiseren zijn bijzonder en de onderliggende duurzame ambities zijn bijzonder. Maar, dat bijzondere…. dat moet eraf willen we de energietransitie gaan realiseren. Dit moet het nieuwe normaal worden.

Bijzonder

De Energiecampus Leeuwarden is een 50ha groot terrein in Leeuwarden wat zonder financiële overheidssteun door Koninklijke Oosterhof Holman wordt ontwikkeld tot campusterrein. Het wordt een plek waar het gaat bruisen van de vernieuwing. Waar ruimte is voor duurzame bedrijvigheid en voor studenten en startups. En waar bedrijven de ruimte krijgen om te experimenteren met hun duurzame energie uitvindingen. Een deel van het terrein is een voormalige vuilnisstort. De 12,5 meter hoge bult is rondom ingepakt in folie, zand, aarde en begroeid met gras. Niet een plek waar je zomaar kunt bouwen. Toch staat daar bovenop nu het energie neutrale en circulair gebouwde Energie Kenniscentrum Leeuwarden. We staan eigenlijk op een nieuw soort terp. Ooit had het noorden van Friesland duizenden terpen, waar er nu nog ongeveer duizend van herkenbaar zijn. En op deze nieuwe terp staat nu het prachtige, duurzame en circulaire Energie Kenniscentrum Leeuwarden. En ja, dan heb je met recht een ‘office with a view’. “Vanaf deze hoogte kunnen jullie alles goed overzien en tot een succes maken.”, vertelde Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, tijdens de opening van het Energiekenniscentrum.

Ambities vragen lef

Zo’n helder zicht op de zaak is overigens niet overbodig als je kijkt met welk doel dit Energie Kenniscentrum gebouwd is. Het moet een lichtend voorbeeld worden voor de energietransitie in de gebouwde omgeving en voor circulair bouwen. Daarbij willen we vanuit deze plek met alle partijen bouwen aan kennisontwikkeling en kennisdeling. We staan dan ook aan de vooravond van een enorme maatschappelijke opgave. Over 30 jaar moeten 7,5 miljoen huizen en een half miljoen utiliteitsgebouwen in Nederland verduurzaamd zijn. Maar dan moet het wel echt anders. Met de huidige vorm van besluitvorming gaan we het niet meer redden. Dat kun je op je klompen aanvoelen. Zoals Maxime Verhagen scherp stelde: “Een cruciale factor voor het uiteindelijke succes is lef hebben. Gewoon DOEN!” Datzelfde geldt voor de energietransitie. We gaan nooit 100% zekerheid krijgen als we naar de toekomst kijken. Om dan toch stappen te zetten vergt het moed. Lef!

Publieke taak

Ik durf de uitspraak wel aan dat ondernemers op dit moment het benodigde lef tonen, daar waar duidelijk een publieke taak ligt. De realisatie van de Energiecampus en het Energie Kenniscentrum in Leeuwarden zijn daar bewijzen van. Daarom, beste overheid, ga voor de energietransitie meer als een ondernemer denken en begin met LEF en DOEN!

Ir. Harm Beerda – algemeen directeur Koninklijke Oosterhof Holman

Deze column is gepubliceerd door Bouwend Nederland.

Deel op Facebook Deel op LinkedIN