Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?
Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Koninklijke Oosterhof Holman en PolyCiviel hebben in samenwerking met de gemeente Leek een landelijke primeur in duurzaam wegonderhoud: de toepassing van een CO2-absorberende en licht reflecterende oppervlaktebehandeling van 9000 m2 lang. Vanaf nu levert de Mensumaweg een bescheiden bijdrage aan een duurzamer en verkeersveilig Leek. Het werkbare bestanddeel is Polivijn®, een speciaal geselecteerd silicaat van magnesium of ijzer.
Met de oppervlaktebehandeling wordt circa 40.000 kg CO2 onttrokken aan de atmosfeer. Gerelateerd aan autoverkeer, met een uitstoot van gemiddeld 120 gram per kilometer, komt dat neer op een compensatie van ruim 300.000 kilometer. PolyCiviel doet al drie jaar onderzoek naar deze toepassing en heeft de civieltechnische eigenschappen samen met Oosterhof Holman Infra weten te combineren tot een ideale verhouding. Hierbij is zowel naar de stroefheid, lichtreflectie als binding met de bitumenemulsie gekeken. Bijkomend voordeel is dat het fijnstof dat vrijkomt door bandencontact met Polivijn® minder schadelijk is dan reguliere steenslagen, omdat het rondkorrelig is van structuur. Oosterhof Holman Infra en PolyCiviel hebben beide eenzelfde doel voor ogen: met innovaties duurzaamheid omarmen en daadwerkelijk iets doen om de CO2-uitstoot te verminderen. In dit kader acteert Oosterhof Holman ook op het hoogste niveau van de CO2-Prestatieladder.
Met de toepassing van dit innovatieve product levert gemeente Leek een bijdrage aan de noodzakelijke terugdringing van de CO2-uitstoot. Wethouders Karin Dekker (Verkeer en Vervoer/Milieubeleid) en Hans Morssink (Economische Zaken en Duurzaamheid) hebben dan ook de starthandeling verricht. Dat de behandeling tevens licht reflecterend is draagt eveneens bij aan een duurzamer Leek: er is meer contrast tussen weg en berm en fietsers en obstakels worden eerder gezien.