Wilt u advies over een specifiek onderwerp? Of heeft u een vraag of opmerking?
Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Boomverzorging is maatwerk: iedere boom en iedere omgeving is weer anders. Er komt veel kijken bij het gezond en veilig houden van ons natuurlijk kapitaal. Dat weten onze opdrachtgevers ook. Daarom groeit de vraag naar allround boomverzorgers. Om hieraan te kunnen voldoen, heeft onze collega Arjen van der Zee van Oosterhof Holman Groen de opleiding European Tree Worker (ETW) gevolgd en met glans afgerond. Maar wat houdt dit precies in en wat maakt boomverzorging tot zo’n specifiek vak? En bovenal: waarom is het zo’n mooi vak?
“Vooral de uitdaging die het met zich meebrengt en dat je altijd weer voor nieuwe situaties komt te staan maakt het interessant”, vertelt Arjen. “Het werken in bomen blijft mooi – vooral het klimmen – en je bent nooit uitgeleerd.” Als European Tree worker ben je de allround vakbekwaam boomverzorger. Hierbij kun je bij verschillende werkzaamheden ingezet worden, zoals bij het snoeien, planten, verplanten, en het vellen van bomen. Naast deze werkzaamheden is het geven van advies ook een onderdeel van je werkzaamheden. Als Climbing ETW’er kun je ingezet worden om met behulp van klimtechnieken een boom te snoeien of af te breken.
Maar een ETW’er word je niet zomaar, het is een uitgebreid opleidingstraject. “Alles komt aan bod in de opleiding”, vertelt Arjen. “In feite weet je na afronding raad met de allround uitvoering van boombeheer.” Aan de basis ligt kennis van groeivereisten, functie, structuur, ontwikkeling en ouderdomsstadia van bomen. Daarnaast beschik je over kennis van relevante wetten, regelgeving en organisaties. Ook heb je inzicht in de omgevingsfactoren en ken je het belang van natuurlijk evenwicht. Je herkent ziekten, plagen en stressfactoren aan bomen. En je onderscheidt de voor nieuwe aanplant nodige kwaliteit. Voor de praktische boomverzorging heeft een ETW’er specialistische kennis van klimtechnieken, hoogwerkers, planten, snoeien, controleren en vellen. De opleiding is ontwikkeld door IPC Groene Ruimte voor de Nederlandse en Vlaamse markt, en heeft een Europees erkend examen. Naast ETW’er is Arjen boomveiligheidsinspecteur. Hij licht toe: “Een boomveiligheidsinspecteur houdt zich bezig met het constateren van gebreken en aantastingen aan bomen. Als inspecteur ben je in staat heldere veiligheidsrapporten op te stellen van individuele bomen.”
Arjen heeft zijn kennis inmiddels al bij verschillende projecten in de praktijk kunnen brengen, bijvoorbeeld in opdracht van stichting Accolade. “Ons werd gevraagd om een Zilveresdoorn in Drachten te inspecteren vanwege een geconstateerde zwamaantasting. Na inspectie bleek dat er inderdaad sprake was van zwamaantasting aan het houtweefsel, maar ook van een ‘plakoksel’.” Een plakoksel is een verschijnsel waarbij een tak of een zijstam min of meer tegen de hoofdstam ‘geplakt’ zit, in plaats van de gebruikelijke vergroeiing van beide delen. Dit kan ervoor zorgen dat de tak afscheurt of breekt. “De plakoksel zat al enige tijd in de boom en was te dik om eruit te snoeien”, licht Arjen toe. “Een vervolgactie was dan ook niet direct nodig. Wel zou verankering een goede optie zijn, en een jaarlijkse controle.” De aantasting van het houtweefsel zorgde voor grotere problemen, en zat al enige jaren in de stam, zo kon Arjen zien. “De toestand was slecht en dit zou alleen maar verergeren. Dit bracht bovendien de verkeersveiligheid in gevaar, omdat de boom nabij woonhuizen, geparkeerde auto’s en voetgangers was gesitueerd.” Het advies: de boom moet gekapt worden. De opdrachtgever heeft het advies ter harte genomen en de boom verwijderd.
Dit was slechts één boom, maar Arjen is momenteel ook bezig met een snoeibestek van provinsje Fryslân; een direct gevolg van het ETW-certificaat. Hij vertelt: “Het gaat hierbij om het rooien van 173 bomen, het knotten (verwijderen van de kruin, red.) van 90 bomen, het uitvoeren van snoeionderhoud aan 1066 bomen en het begeleid snoeien van 1295 bomen, waarbij je de groeirichting van de boom stuurt. Dit is bijvoorbeeld bij bomen langs de weg van belang.” In de voorbereiding van dit bestek heeft Arjen meegeholpen. “Ik heb samen met de provincie inspecties uitgevoerd en hierin geadviseerd. Dit heeft uiteindelijk meerwerk opgeleverd.”
Arjen merkt dat diverse opdrachtgevers al terugkomen met meer vragen over de groeiplaatsinrichting, boomveiligheid of wetgeving, wat de vraag naar specialistische boomverzorgers bevestigt. “Ik blijf dit werk ongetwijfeld nog jarenlang met veel plezier doen”, sluit Arjen af. “De vraag naar gespecialiseerde, allround boomverzorgers blijft groeien en ik ben blij dat ik hier onder de vlag van Oosterhof Holman Groen een bijdrage aan kan leveren.”